A început ofensiva împotriva talibanilor. Recompensă de 5 milioane de dolari pe capul unui lider taliban

Forţele de opoziţie din Nord şi-au manifestat intenţia de a lupta contra talibanilor. Trei districte din provincia Baghlan, situată la nord de Panjshir, au fost deja ocupate de forţele locale.

21 aug. 2021, 21:17
A început ofensiva împotriva talibanilor. Recompensă de 5 milioane de dolari pe capul unui lider taliban

A început ofensiva împotriva talibanilor. Anunţul cuceririi celor trei districte a fost făcut de ministrul apărării, generalul Bismillah Mohammadi, într-un tweet. Este vorba despre districtele Deh Saleh, Bano şi Pul-Hesar, relatează Reuters.

Un comandant al poliţiei locale a declarat, la postul de televiziune Tolo News, că au existat numeroase victime în lupte.

Fostul vicepreşedinte Amrullah Saleh şi Ahmad Massoud, fiul fostului comandant anti-sovietic al mujahidinilor Ahmad Shah Massoud, au anunţat că vor organiza o campanie împotriva talibanilor.

Oamenii apropiaţi de Massoud spun că în zona de Nord s-au adunat peste 6.000 de luptători: rămăşiţe ale unităţilor armatei şi ale forţelor speciale, precum şi grupuri din miliţiile locale.

Citeste si Alertă de securitate la Kabul, situaţia se înrăutăţeşte în Afganistan. Reacţie şi de la UE

Diplomaţii occidentali sunt, însă, sceptici cu privire la capacitatea forţelor din Nord de a ieşi victorioşi din lupta cu talibanii, în condiţiile în care nu există sprijin din exterior.

Recompensă de 5 milioane de dolari pe capul unui lider taliban. Acesta a apărut în Kabul

Un lider taliban pe care SUA au pus o recompensă de 5 milioane de dolari a fost fotografiat în capitala afgană Kabul, înaintea discuţiilor privind formarea unui nou guvern, relatează BBC.

Este vorba despre Khalil Haqqani, unul dintre cei mai duri talibani. Acesta a fost fotografiat vineri în mijlocul mulțimii din capitala afgană, flancat de bărbați înarmați îmbrăcați în uniforme militare.

Citeste si Se schimbă regulile în şcolile din Afganistan: fetele nu mai stau în acelaşi loc cu băieţii

Fotografiile îl arată pe Khalil Haqqani într-o moschee adresându-se credincioșilor.

Khalil Haqqani este fratele lui Jalaluddin Haqqani, un fost lider al rețelei Haqqani, și unchiul adjunctului liderului taliban Sirajuddin Haqqani. Rețeaua Haqqani este una dintre cele mai temute grupări militante din regiune, căreia i se atribuie unele dintre cele mai violente atacuri din ultimii ani.