Se schimbă regulile în şcolile din Afganistan: fetele nu mai stau în acelaşi loc cu băieţii

Conform legii afgane în vigoare, fiecare cetățean are dreptul la educaţie, indiferent de gen, etnie şi situaţie materială.

21 aug. 2021, 10:21
Se schimbă regulile în şcolile din Afganistan: fetele nu mai stau în acelaşi loc cu băieţii

Şcolile din Afganistan nu vor mai fi mixte. Oficialii talibani din vestul provinciei Herat au ordonat guvernului și universităților private ca fetelor să nu li se va mai permite să stea în aceleași clase cu băieți, anunță agenția de știri Khaama Press.

Decizia a venit după o întâlnire de trei ore între profesori, proprietarii de instituții de învățământ private și oficialii talibani, aceștia din urmă spunând că nu există nicio justificare pentru educația ca educația să continue ”la comun”. Mullah Farid, șeful învățământului superior al Emiratul ui Islamic al Afganistanului, care a reprezentat talibanii în cadrul reuniunii, a adăugat că vechiul sistem este ”rădăcina tuturor relelor din societate”.

Profesorii din provincia Herat au argumentat că universitățile și institutele guvernamentale pot gestiona clase separate, dar din cauza numărului limitat de studențe din instituțiile private, acestea din urmă nu își pot permite să formeze clase separate.

MAE: 14 români din Afganistan au fost preluaţi şi evacuaţi vineri seară, împreună cu patru bulgari. Sâmbătă ei sunt aşteptaţi în ţară

Profesorii au mai avertizat că, din moment ce instituțiile private nu își pot permite cursuri separate, mii de fete pot rămâne private de învățământul superior.

Conform legii afgane în vigoare, fiecare cetățean are dreptul la educaţie, indiferent de gen, etnie şi situaţie materială.
Învăţământul este gratuit iar elevii primesc lucruri de bază necesare pentru şcoală: caiete şi pixuri. Doar 20-30% dintre școli sunt echipate corespunzător.

Mesajul de revoltă transmis de o prezentatoare TV din Afganistan căreia talibanii i-au interzis să mai profeseze: „Nu mi s-a permis accesul în clădire VIDEO

Elevii au între 11 şi 18 materii şi învaţă 8 limbi străine. Nu se dau note, elevii trebuie să treacă examenele susţinute la mijlocul şi la sfârşitul anului.

Educația este obligatorie pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 14 ani. Copiii încep de obicei școala de la 6 ani.

Mai puțin de un sfert dintre elevi finalizează primii 9 ani de educație și sub 10% termină clasa 12. În afară de școlile obișnuite, Afganistanul are și școli religioase care oferă în principal educație în zonele rurale. Limba de predare este Dari. Cu toate acestea, în provinciile din sud, se predă în limba Pashtu. Câteva programe de masterat au ca predare limba engleză.


loading...