A început războiul de gherilă: nouă luptători FARC ucişi în bombardamente

Nouă membri ai Forțelor Armate Revoluționare din Columbia (FARC), printre care și un comandant, au fost uciși în urma unui bombardament în sudul Columbiei, a anunțat vineri președintele țării, Ivan Duque.

RomaniaTV.net
30 aug. 2019, 20:30
A început războiul de gherilă: nouă luptători FARC ucişi în bombardamente

Atacul a avut loc în orașul San Vicente del Caguan, a anunțat președintele columbian, informează reuters. „Grație muncii strategice, meticuloase, impecabile și riguroase, Girlado Cucho, un lider al acestei organizații, a fost ucis”, le-a spus Duque jurnaliștilor.

„Acest infractor se dedica traficului de droguri, răpirilor, intimidării. Ne așteptam ca el să facă parte din acest grup amenințător, care ieri s-a prezentat ca fiind un nou grup, ceea ce nu este adevărat, fiind vorba doar de o grupare de teroriști traficanți de droguri”, a mai spus Duque.

Anunțul președintelui columbian vine în contextul în care doi lideri ai FARC au postat joi în mediul online un videoclip în care anunță că vor lansa o nouă ofensivă împotriva autorităților columbiene, la trei ani de la semnarea unui acord de pace între Guvern și FARC.

Cei doi foști comandanți ai grupării, cunoscuți după pseudonimele Ivan Marquez și Jesus Santrich, au făcut acest anunț prin intermediul unui videoclip de 32 de minute, postat pe YouTube.

„Aceasta este o continuare a luptei rebelilor, ca răspuns la încălcarea de către stat a Acordurilor de pace de la Havana”, a spus Marquez. El a adăugat că obiectivele grupării sunt instalarea unui guvern care promovează pacea, lupta împotriva corupției și taxarea multinaționalelor și companiilor care iau parte la activități economice ilegale.

Acordul de pace între FARC și autoritățile din Columbia din anul 2016 a pus capăt unei insurgențe de cinci decenii în urma căreia au decedat aproximativ 260.000 de persoane, iar câteva milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuințele.