A început vânătoarea de opozanţi: Cine urmează după Boris Nemţov GALERIE FOTO

Fostul vicepremier rus Alfred Koch a declarat că, după moartea opozantului Boris Nemțov, care sub președinția lui Boris Elțin a fost de asemenea vicepremier pentru reforma economică, se teme pentru viața sa.

04 mart. 2015, 14:37

Alfred Koh a făcut aceste afirmaţii după asasinarea lui Boris Nemţov, la sfîrşitul săptămânii trecute, la Moscova, în apropiere de Kremlin. La rândul lui, Koch a luat o serie de poziții împotriva actualei politici a Kremlinului față de Ucraina, iar anul trecut a organizat o întâlnire secretă a opoziției la care s-a discutat despre un plan de luptă împotriva regimului președintelui Vladimir Putin, potrivit cotidianului german Bild, citat de agenția de presă Unian, potrivit Agerpers.

„Mă tem că eu voi fi următorul”, a afirmat Koch într-o declarație pentru Bild. În toamna anului trecut, el a organizat o ‘întâlnire secretă de trei zile la care au fost prezenți actuali și foști lideri ai opoziției ruse în una din localitățile din Bavaria Superioară’. Au participat Boris Nemțov, Mihail Hodorkovski și ‘mulți alți foști membri ai guvernului rus’ pe ale căror nume nu a dorit să le dezvăluie, din motive de securitate.

În cadrul acestor discuții, liderii opoziției ruse au „încercat să găsească o modalitate de a sparge puterea lui Vladimir Putin”, se menționează în articolul din Bild. La această întrunire secretă din Bavaria a fost prezent și fostul ministru georgian Kaha Bendukidze, un adversar declarat al președintelui Vladimir Putin. Bendukidze a decedat subit la doar câteva săptămâni după această reuniune din cauza unor presupuse probleme cardiace. „Mă tem că el și Nemțov nu sunt ultimii de pe lista persoanelor care trebuie să-și ia rămas bun de la viață”, a declarat Koch pentru Bild, citată de Agerpres.

Citeşte şi Ford-ul căutat în cazul asasinării lui Nemţov aparţine unei structuri ce deserveşte instituţii ale statului

El nu este singurul dintre reprezentanții opoziției care a spus că se teme pentru viața sa după asasinarea lui Boris Nemțov. Moderatoarea TV Ksenia Sobciak, cu vederi liberale, a scris marți seara pe contul său de Twitter că a primit deja amenințări cu moartea. Ksenia Sobciak a spus că, aflându-se marți la Centrul Saharov, unde a fost depus sicriul cu Nemțov, de ea s-a apropiat un individ care a amenințat-o: ‘Bagă de seamă, Ksenia, ești următoarea’.

Trebuie să îl ucideţi pe Nemţov

Comitetul de anchetă rus examinează câteva versiuni ale asasinării lui Nemțov, între care crimă pentru destabilizarea situației din țară, crimă legată de evenimentele din Ucraina, de activitatea comercială a defunctului sau crimă obișnuită.

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, consideră că Boris Nemțov, unul dintre cei mai virulenți critici ai regimului președintelui Vladimir Putin, în special pentru campania împotriva Ucrainei, a fost ucis de serviciile secrete ruse sau de o organizație proguvernamentală, la ordinul conducerii politice a țării, inclusiv al șefului statului rus, potrivit blogului său, navalny.com, citat miercuri de agenția de presă ucraineană Unian.

„Singura întrebare este cum a fost formulat acest ordin: „Trebuie să-l ucideți pe Nemțov” sau „Trebuie să desfășurați o acțiune de mare răsunet”, scrie el.