Alexandre Billard, Thomas Jolly și Thierry Reboul, organizatorii ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, au depus o plângere la poliție după ce au fost amenințați cu moartea pentru că ar fi parodiat celebra pictură „Cina cea de Taină”, potrivit RMC Sport.
Mai multe plângeri pentru amenințări cu moartea au fost depuse, sâmbătă, de organizatorii ceremoniei de deschidere a JO. În acest caz a fost deschisă o anchetă.
Marți, Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, a depus o primî plîngere pentru „amenințări cu moartea” și critici privind orientarea sa sexuală.
Barbara Burch, DJ-ul francez care a participat la ceremonia de deschidere, a depus o plângere la poliție după ce a fost hărțuită online. Aceasta a luat parte la o scenă din timpul evenimentului, care reinterpreta în manieră LGBT pictura „Cina cea de Taină” a lui Leonardo Da Vinci.
Avocatul Barbarei, Audrey Mselatti, a declarat că aceasta „a fost amenințată cu moartea, tortura și violul și a fost, de asemenea, ținta a numeroase insulte antisemite, homofobe, sexiste și grosolane”.
Butch a mai subliniat și faptul că mesajele primite erau „din ce în ce mai extreme”.
„De la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024, artista, DJ-ul și activista Barbara Butch a fost ținta unei campanii extrem de violente de hărțuire cibernetică și defăimare. Barbara Butch condamnă această ură josnică îndreptată împotriva ei. Ea depune astăzi mai multe plângeri împotriva acestor acte, indiferent dacă sunt comise de cetățeni francezi sau străini, și intenționează să urmărească penal pe oricine încearcă să o intimideze în viitor”, a mai afirmat avocatul ei.
Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei, a negat că scena cu pricina a fost inspirată din „Cina cea de Taină” și că tema era, de fapt, o sărbătoare a diversității. Totodată, unii experți în artă au explicat că există mai multe asemănări cu o pictură a zeilor greci.
Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris au declarat că „nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de niciun grup religios” și că intenția a fost de a „sărbători toleranța comunității”.