A început vânătoarea de şoferi. Belgia suspendă cinci ani permisul celor care folosesc telefonul la volan şi interzice sistemele de navigare

Problema cu telefoanele mobile a fost luată în serios şi de către legiuitorii din Belgia. În unele zone a fost introdusă o regulă care prevede amenzi de până la 4.000 de euro și pierderea permisului de conducere până la cinci ani dacă se folosește mobilul la volan. De asemenea, este interzisă folosirea rutelor de navigație în timpul conducerii autovehicului.

27 mai 2022, 17:41
A început vânătoarea de şoferi. Belgia suspendă cinci ani permisul celor care folosesc telefonul la volan şi interzice sistemele de navigare

Timp de 48 de ore, polițiștii au efectuat acțiuni de control în trafic toată Belgia. Scopul a fost depistarea şoferilor care sunt distraşi de la drum, fenomen despre care se crede că ar fi cauza a un sfert din accidentele rutiere în această ţară.

Au fost înregistrate în total 2.387 de încălcări. 2331 dintre ele s-au referit la utilizarea telefoanelor mobile în timpul conducerii, iar 114 la alte forme de distragere a atenției. În unele municipii din Belgia, parchetul a dispus retragerea imediată a permiselor pentru un total de 503 conducători auto.

Un studiu recent al Agenției Valone pentru Siguranța Rutieră (AWSR) a relevat că aproape un sfert dintre valoni, majoritatea tineri, recunosc că au trimis mesaje sau e-mail în timpul şofatului.

Citeşte şi RCA 2022. Se schimbă regulile din temelii, ce trebuie să facă şoferii în caz de accident

O ofensivă împotriva şoferilor care folosesc telefoane mobile a fost pornită de la începutul anului şi în Franţa. Conform unei decizii luate în luna februarie, conducătorii auto care circulă în această ţară au interzis să folosească telefonul mobil în automobil, indiferent dacă mașina este în mers sau staționată. Telefonul poate fi folosit doar în situația în care autovehiculul se află într-o parcare special amenajată, iar singura excepție se referă la situaţia în care autovehiculul s-a defectat sau când a fost implicat într-un accident.

Francezii au interzis și handsfree în 2015, când au anuntat că utilizarea dispozitivelor mâini libere cu fir la volan va fi interzisă.

Citeşte şi Ungaria vinde benzină şi motorină la preţ redus doar şoferilor maghiari. Românii care tranzitează ţara vor plăti combustibilul la preţul pieţei