Alegeri parlamentare 2012. Prima secţie de votare s-a deschis în Noua Zeelandă

Urnele s-au deschis la ora 20.00 (ora României), la secţia nr. 170, din Auckland (Noua Zeelandă). Procesul de votare pentru alegerile parlamentare 2012 se va încheia luni dimineaţa, la ora 07.00, când se vor închide urnele din oraşele americane Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland.

RomaniaTV.net
08 dec. 2012, 19:05

Votul pentru alegerile parlamentare a început în afara ţării sâmbătă seară, la ora 20.00, a României prin deschiderea secţiei nr.170 de la Auckland, în Noua Zeelandă, aceasta fiind cea mai îndepărtată secţie de vot organizată în străinătate, informează MAE.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, votul în străinătate se va desfăşura în ansamblu pe durata a 35 de ore. Raportat la fusul orar din România, procesul electoral din străinătate se va încheia luni, 10 decembrie 2012, pe Coasta de Vest a SUA – secţiile de vot de la Los Angeles, Seattle, San Francisco, Las Vegas şi Portland, la ora 7.00 a României.

Până la deschiderea secţiilor de votare din România, cetăţenii români au început deja să voteze în secţii de votare din străinătate. Împreună cu secţiile din România, secţii de votare din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa s-au deschis în ţări precum Bulgaria (1 secţie), Cipru (4 secţii), Finlanda (1 secţie), Grecia (5 secţii), Lituania (1 secţie), Republica Moldova (19 secţii), Turcia (4 secţii), Egipt (1 secţie), Israel (3 secţii), Africa de Sud (2 secţii).

Toate secţiile din străinătate sunt pregătite pentru derularea înbune condiţii a procesului electoral. Votul decurge în condiţii normale. Nu s-au înregistrat situaţiideosebite.

Conform legii, scrutinul în secţiile de votare din străinătate se va derula în intervalul orar 07.00-21.00 (ora locală).
MAE a organizat în afara ţării 306 secţii de votare în 95 de state, la fel ca şi la referendumul din 29 iulie, lista acestora putând fi consultată la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.

MAE a realizat şi o hartă electronică interactivă cu locaţiile celor 306 de secţii de votare, aceasta putând de asemenea fi accesată de pe site-ul MAE şi paginile Internet ale misiunilor diplomatice.