A intrat în vigoare legea marțială în teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Urmează teroarea pentru cetățeni, susține Volodimir Zelenski

Vladimir Putin își duce mai departe planul cu privire la regiunea Donbas, după referendumul de anexare a teritoriilor pro-ruse din Ucraina. 

20 oct. 2022, 08:39
A intrat în vigoare legea marțială în teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Urmează teroarea pentru cetățeni, susține Volodimir Zelenski

După ce liderul rus de la Kremlin a anexat Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, a promis că armata controlată de la Moscova va fi dedicată total apărării teritoriilor menționate.

Astfel, la 239 de zile de la startul conflictului militar din Ucraina, a intrat în vigoare legea marțială pentru regiunile separatiste pro-ruse, cucerite de armata lui Putin.

Potrivit surselor din presa occidentală, a început evacuarea orașului Herson, cel mai important centru urban pe care rușii îl controlează. Rușii ar simți deja pericolul unui nou atac al mercenarilor lui Volodimir Zelenski.

Între timp, autoritățile de la Kiev au decis să ia măsuri drastice de economisire a energiei electrice, în condițiile în care 40% dintre centralele Ucrainei sunt puternic afectate de atacurile Rusiei.

Ce urmează pentru ucrainenii din regiunile pro-ruse. Avertismentul lui Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski a tras un puternic semnal de alarmă, în urmă cu câteva ore. El le-a transmis cetățenilor urcaineni din sudul și estul Ucrainei că Vladimir Putin va începe să mobilizeze oamenii din teritoriile cucerite, în armată.

„Dacă nu puteţi face acest lucru şi vă aflaţi în structurile militare ruseşti, încercaţi cu prima ocazie să depuneţi armele şi să ajungeţi în poziţii ucrainene.

Şi cel mai important, protejează-ţi viaţa. Şi asiguraţi-vă că îi ajutaţi pe ceilalţi oameni care vă sunt apropiaţi. Sarcina noastră comună este să perseverăm. Să fim împotriva acestor ciudaţi”, a declarat Zelenski.

În opinia președintelui ucrainean, armata pe care o conduce a reușit să obțină rezultate importante în fața Rusiei, deși a pierdut teritorii pe bandă rulantă.

„Lucrăm pentru a garanta siguranţa completă a cerului ucrainean. Avem deja rezultate semnificative: 233 de UAV Shahed şi zeci de rachete au fost doborâte în cursul lunii. Zece drone iraniene au fost distruse astăzi şi aceasta este doar în direcţia Kiev. Alte 11 UAV Shahed au fost doborâte datorită soldaţilor comandamentului aerian Pivden”, a mai transmis Zelenski.