Volodimir Zelenski: „Am doborât 20 de rachete şi 15 drone”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul mesaj video postat pe reţelele de socializare, că inamicii au lansat al doilea val de atacuri teroriste împotriva ţării, trimiţând 28 de rachete dintre care 20 au fost interceptate.

12 oct. 2022, 06:35
Volodimir Zelenski: „Am doborât 20 de rachete şi 15 drone”

Volodimir Zelenski a adăugat că lucrările de restaurare se desfăşoară destul de rapid şi eficient în toată Ucraina. ”Până în această dimineaţă, au fost lansate 28 de rachete, dintre care 20 au fost doborâte. Mai mult de 15 drone, aproape toate fiind drone de luptă iraniene. Majoritatea au fost doborâte. Le sunt recunoscător tuturor luptătorilor noştri din Forţele Aeriene, Forţele Terestre şi serviciile de informaţii implicate în apărarea împotriva acestor lovituri ruseşti”, a transmis Zelenski, în ultima sa adresare către populaţie.

Acesta a adăugat că lucrările de restaurare se desfăşoară destul de rapid şi eficient în întreaga ţară. ”Dacă nu ar fi fost loviturile de astăzi, am fi restabilit deja aprovizionarea cu energie, apă şi comunicaţii pe care teroriştii le-au afectat ieri. Iar astăzi, Rusia va reuşi un singur lucru în plus: ne va întârzia puţin recuperarea”, a maia firmat Zelenski.

Rusia a aruncat în aer o treime din infrastructura energetică a Ucrainei, în două zile. La Kiev, locuitorii au curent electric doar 12 ore pe zi

Preşedintele ucrainean a adăugat că acolo unde au existat distrugeri, infrastructura va fi reînnoită peste tot.  ”Acolo unde au existat pierderi, se construieşte deja sau se va construi. Acolo unde au existat speranţe ale inamicului, vor exista ruine ale statalităţii ruseşti. Şi le mulţumesc tuturor celor care, la nivelul lor, asigură recuperarea după atacurile teroriste”, a mai afirmat Zelenski.
Potrivit acestuia, ”majoritatea oraşelor şi satelor pe care teroriştii doreau să le lase fără electricitate şi comunicaţii sunt deja cu electricitate şi comunicaţii”.

”În unele oraşe şi districte, lucrările sunt încă în curs de desfăşurare. În unele oraşe şi districte, lucrătorii din domeniul energiei aplică restricţii temporare în ceea ce priveşte furnizarea de energie, în funcţie de program – acest lucru este necesar exclusiv pentru a menţine stabilitatea sistemului energetic. Guvernul controlează toate acestea – noi încercăm să restabilim condiţiile normale cât mai repede posibil”, a mai afirmat Zelenski.

Alertă aeriană în Ucraina. „Vă rugăm să rămâneţi în adăposturi”. Sirenele de război sună în toată ţara VIDEO

Preşedintele a mulţumit tuturor ucrainenilor care au limitat propriul consum de energie electrică în timpul orelor de vârf – de la 17:00 la 22:00.  ”Datorită conştiinciozităţii noastre, am reuşit să economisim în medie o zecime din energia din ţară, ceea ce a permis sistemului să funcţioneze mai stabil. Iar obiectivul nostru ar trebui să fie acela de a economisi un sfert din energia electrică tocmai în aceste ore de vârf. Acest lucru ar trebui făcut astăzi şi în viitorul apropiat”, a mai declarat Zelenski.

Acesta a făcut apel la populaţie să amâne consumul de energie al aparatelor care necesită multă electricitate pentru alte ore ale zilei.
”Nu este dificil pentru un individ şi dă un rezultat mare la scara întregii noastre ţări”, a adăugat preşeeintele ucrainean.

Zelenski face apel la UNESCO să adauge oraşul portuar Odesa pe lista Patrimoniului Mondial / 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituţii culturale şi clădiri religioase, deteriorate de la începutul războiului”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat în mod oficial Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) să adauge oraşul istoric portuar ucrainean Odesa pe lista siturilor din patrimoniul mondial, transmite CNN.

Zelenski a declarat, marţi, că un total de 540 de „obiecte de patrimoniu cultural, instituţii culturale şi clădiri religioase (au fost) deteriorate de loviturile ruseşti în Ucraina în timpul războiului de amploare din 24 februarie”.

„Trebuie să transmitem un semnal clar că lumea nu va închide ochii la distrugerea istoriei noastre comune, a culturii noastre comune, a patrimoniului nostru comun”, a spus el, într-un discurs preînregistrat în faţa celor 58 de state membre ale consiliului executiv al UNESCO.

„Unul dintre paşii pentru acest lucru ar trebui să fie conservarea centrului istoric din Odesa – un oraş frumos, un port important al Mării Negre şi o sursă de cultură pentru milioane de oameni din diferite ţări. Împreună cu partenerii noştri, am pregătit dosarul de nominalizare a oraşului Odesa pentru includerea în Lista Patrimoniului Mondial. Îl transmitem mai departe către UNESCO”, a adăugat Zelenski.
Odesa, la fel ca toate celelalte oraşe din Ucraina, este o „ţintă pentru loviturile ruseşti”.  ”Vă rugăm să sprijiniţi Odesa. Arătaţi la nivelul UNESCO tocmai că teroarea rusă trebuie să înceteze”, a spus el.

Preşedintele ucrainean a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie exclusă din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi.
„Un stat terorist cu siguranţă nu are dreptul să prezideze unul dintre organismele cheie pentru protecţia patrimoniului cultural şi natural – Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO. O astfel de preşedinţie rusă devalorizează instituţia însăşi – semnificaţia sa, reputaţia sa. Este inadmisibil să lăsăm Rusia să distrugă autoritatea UNESCO. Statul terorist trebuie să fie exclus din toate organismele UNESCO şi din organizaţia însăşi”, a declarat el.
Organismul de supraveghere culturală al ONU a declarat, într-un comunicat de presă, că a primit oficial dosarul de nominalizare marţi dimineaţă şi că acesta „va fi revizuit de organismele consultative şi examinat la următoarea sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, ale cărui 21 de state membre vor fi responsabile pentru a decide asupra nominalizării”.  Din punct de vedere juridic, înscrierea centrului istoric din Odesa pe Lista Patrimoniului Mondial „ar stabili o zonă de protecţie extinsă în conformitate cu Convenţia UNESCO din 1972 pentru protecţia patrimoniului mondial cultural şi natural”.