S-a stins din viaţă o mare actriţă

Actriţa mexicană Rosenda Monteros, cunoscută pentru roluri din filme ca „Nazarin” al lui Luis Buñuel şi „The Magnificent Seven” al lui John Sturges, a murit la vârsta de 83 de ani.

RomaniaTV.net
02 ian. 2019, 07:30
S-a stins din viaţă o mare actriţă

Născută în Veracruz, pe 31 august 1935, ea a murit pe 29 decembrie 2018, în Ciudad de Mexico, scrie News.ro.

Actriţă de teatru şi film, atât în Mexic, cât şi în Spania, Monteros a devenit cunoscută în 1960, când a interpretat rolul Petra din „The Magnificent Seven”, unde a jucat alături de Yul Brynner, Steve McQueen şi Charles Bronson. A urmat partitura Ustane, în „She” (1965), de Robert Day, cu Ursula Andress în rol principal.

A studiat dansul şi în adolescenţă a început să joace teatru experimental, potrivit El Mundo. Dansatoare profesionistă, a fost distribuită iniţial în film de Julio Bracho, care i-a devenit soţ. După doi ani de căsnicie, în 1957, s-au despărţit, iar cariera ei a început să crească.

În 1958, a colaborat cu René Cardona pentru „Las tres pelonas”, iar un an mai târziu, a jucat rolul „La prieta” în „Nazarín” al lui Buñuel. Adaptarea făcută de regizorul aragonez a făcut-o celebră în Spania şi la nivel internaţional.

Fără să se îndepărteze de zona dansului, ea a făcut parte în aceeaşi perioadă din compania lui Katherine Dunham.

A mai colaborat cu regizori ca Rogelio A. González („El esqueleto de la señora Morales, 1960), Julio Coll („Los cuervos”, 1961) şi Fernando Fernán-Gómez („Ninette y un señor de Murcia”, 1965).

În anii 1960, s-a mutat la Madrid şi a devenit una dintre preferatele producătorilor internaţionali care au filmat în Spania. A părăsit pensinsula Iberică după un deceniu şi a jucat mai mult în seriale şi producţii mexicane. În ultimii ani, s-a dedicat teatrului şi a interpretat din repertoriul Secolului de Aur spaniol.