A murit cosmonautul care deţine recordul pentru cea mai lungă şedere în spaţiu

Cosmonautul Valeri Poliakov, care a petrecut 437 de zile la bordul staţiei spaţiale ruseşti Mir între ianuarie 1994 şi martie 1995, a murit la vârsta de 80 de ani, a anunţat luni agenţia spaţială rusă Roscosmos.

19 sept. 2022, 16:23
A murit cosmonautul care deţine recordul pentru cea mai lungă şedere în spaţiu

Cosmonautul Valeri Poliakov a trăit şi a lucrat pe staţia orbitală Mir – scoasă din uz în 2001 – timp de 437 de zile, 17 ore şi 58 de minute, ceea ce reprezintă un record absolut pentru durata unei singure misiuni în spaţiu. În total, Poliakov a participat la două expediţii spaţiale cu o durată totală de 678 de zile, 16 ore şi 33 de minute, potrivit EFE.

Cosmonautul s-a născut pe 27 aprilie 1942 la Tula. n 1965 a absolvit ca şef de promoţie Institutul Medical Sechenov şi a primit diploma de medic. Între 1978 şi 1979, Poliakov a urmat o pregătire generală în domeniul spaţial la Centrul de pregătire a cosmonauţilor Gagarin.

„Cercetările sale au ajutat să demonstreze că în realitate, corpul uman este gata să călătorească nu numai pe orbita Pământului, ci și în spațiul profund”, scrie Roscosmos, care a transmis și condoleanțe familiei după moartea lui Polyakov, potrivit EFE.

În momentul în care a aterizat, după 437 de zile, 17 ore şi 58 de minute, Polyakov a refuzat să fie scos din capsula Soyuz, așa cum se făcea în mod normal pentru a permite reajustarea la forța gravitațională. Acesta a fost ajutat să iasă singur și s-a dus la un vehicul de transport din apropiere. Polyakov se instruise ca medic și dorea să demonstreze că corpul uman poate rezista perioade lungi în spațiu.

Citeşte şi: Primarul oraşului Doneţk îi acuză pe ucraineni de atrocităţi în oraş. 13 civili ar fi fost ucişi în bombardamentele de luni