A murit economistul ceh Valtr Komarek, figură marcantă a Revoluţiei de catifea, din 1989

Economistul ceh Valtr Komarek, preşedinte de onoare al partidului social-democrat CSSD şi figură a 'Revoluţiei de catifea' care a dus la căderea regimului comunist în 1989, a decedat la vârsta de 82 de ani în urma unei boli prelungite, a anunţat joi familia.

RomaniaTV.net
16 mai 2013, 17:46
A murit economistul ceh Valtr Komarek, figură marcantă a Revoluţiei de catifea, din 1989

Lider în perioada respectivă a Institutului de previziuni economice al Academiei de Ştiinţe, Valtr Komarek şi-a sedus compatrioţii încă din primele zile ale „Revoluţiei de catifea” prin elocvenţă şi prin arta de a exprima clar provocările trecerii la sistemul politic pluralist şi la economia de piaţă.

El s-a numărat în epocă printre pretendenţii la postul de şef al statului, alături de disidentul Vaclav Havel, care a fost ales în funcţia supremă la 29 decembrie 1989.

Valtr Komarek a fost vicepremier în „guvernul de înţelegere naţională” provizoriu care a condus Cehoslovacia la primele alegeri libere după patru decenii de putere totalitară, în iunie 1990.

Născut la 10 august 1930 la Hodonin, în sud-estul ţării, Valtr Komarek a aderat la Partidul Comunist după cel de-al Doilea Război Mondial, în timpul căruia şi-a pierdut părinţii, victime ale Holocaustului.

Partizan al reformelor economice, el a ocupat în anii 1960 posturi importante în cadrul mai multor organisme de stat şi a lucrat în Cuba între 1964 şi 1967, în calitate de consilier economic al liderului revoluţionar argentiniano-cubanez Ernersto „Che” Guevara.

La începutul anilor ’90, Valtr Komarek, devenit membru al conducerii partidului social-democrat, a fost extrem de critic faţă de politica economică liberală a ministrului de finanţe de atunci, Vlaclav Klaus, premier ceh în perioada 1992-1997 şi apoi şef de stat din 2003 până în 2013.

În mesajul său de condoleanţe, preşedintele Milos Zeman, fost lider al CSSD, şi-a exprimat regretul pentru decesul „uneia din personalităţile care au marcat cel mai mult scena politică cehă după noiembrie 1989”.