A murit fosta deţinută politică Aurora „Lola” Dumitrescu

A murit Aurora Dumitrescu, arestată în anul 1951 pentru apartenenţa la „Lotul Beiuşenilor“. Ea va fi înmormântată joi, la Cimitirul Bellu din Capitală. Slujba va fi la Biserica Sfântul Silvestru. 

27 ian. 2016, 13:46
A murit fosta deţinută politică Aurora „Lola” Dumitrescu

Aurora Dumitrescu, fostă Ilea, s-a născut la 13 februarie 1931, în Beiuş, judeţul Bihor.  Pe 13 decembrie 1951, a fost arestată pentru apartenenţa la “Lotul Beiuşenilor”, organizaţie considerată „subversivă, paramilitară, cu caracter legionar”.  

Fondatorul grupării era Stanciu Petru, student în Cluj, arestat iniţial pentru activitate legionară. La scurtă vreme după eliberarea sa, în 1949, acesta a luat legătura cu Mărăscu Adrian, Brânzaş Virgil şi Brânzaş Liviu, organizându-se în formaţiunea numită „1 plus 1”, scrie Cosmin Budeancă pe blogul său.

 

L-a întâlnit pe Alexandru Vişinescu de două ori şi a fost torturată din ordinul lui: mai întâi la Jilava, iar apoi la închisoarea pentru femei Mislea. Aurora Dumitrescu şi-a iertat torţionarii, chiar dacă justiţia nu si-a facut datoria.

 

Aurora Ille Dumitrescu avea 19 ani când a fost arestată de Securitate, în 1951. Era educatoare şi a fost acuzată de legături cu rezistenţa din munţi. Aşa a ajuns la Securitatea Bihor.

 

În beciul Securităţii, anchetatorii au izbit-o de pereţi şi i-au spart capul. După 13 luni, i-au scris în fişă: „nesinceră”, pentru că nu a cooperat, „guralivă şi şireată”, pentru că i-a înfruntat.

 

La Jilava l-a întâlnit prima dată pe Alexandru Vişinescu. A întrebat-o cât are de executat. A trimis-o direct în celula de pedeapsă. I se spunea „neagra”. Aurora Dumitrescu a fost trimisă la Mislea, închisoarea politică pentru femei. Aici a cunoscut-o pe Elisabeta Rizea.

 

Aurora Dumitrescu l-a reîntâlnit pe Vişinescu, atunci când acesta a fost numit comandant al penitenciarului de femei. Dar a supravieţuit. Securitatea a urmărit-o până la Revoluţie. Dar şi-a iertat torţionarii.De la penitenciarul de femei, Alexandru Vişinescu a fost numit şef la Râmnicu Sărat.