A murit fostul primar al New York-ului. David Dinkins rămâne singurul edil afro-american care a condus metropola

Fostul primar al New Yorkului, David Dinkins, care a fost şi primul şi până acum singurul afro-american ajuns în acest post, a încetat din viaţă luni la domiciliul său, la vârsta de 93 de ani.

24 nov. 2020, 19:20
A murit fostul primar al New York-ului. David Dinkins rămâne singurul edil afro-american care a condus metropola

Victoria istorică a lui David Dinkins la alegerile din 1989 a fost rapid eclipsată de o creştere a criminalităţii şi a tensiunilor rasiale care au subminat realegerea sa pentru un nou mandat, în 1993. Fostul primar a murit la puţin mai mult de o lună după ce soţia sa Joyce a încetat din viaţă, la 11 octombrie, potrivit AP.

În cele două decenii trecute după ce a plecat de la primărie, Dinkins a predat la Universitatea Columbia, s-a implicat în acţiuni caritabile şi a mai apărut doar ocazional în public, rămânând în general o prezenţă discretă.

Citeşte şi Nuntă cu 7000 de persoane, fără mască, în New York | VIDEO

În 1995, fostul primar a fost supus unui triplu bypass coronarian, iar 13 ani mai târziu a suferit o altă intervenţie la valvă. În 2013 a văzut lumina tiparului autobiografia sa „A Mayor’s Life: Governing New York’s Gorgeous Mosaic” („Viaţă de primar: Să guvernezi extraordinarul mozaic newyorkez”), titlul care redă cea mai cunoscută expresie folosită de Dinkins din cei patru ani petrecuţi la City Hall.

Dinkins a fost unul dintre membrii „Gang of Four”, un grup format din patru bărbați de culoare din Harlem, al căror scop comun era transformarea New York-ului într-un oraș mai bun. Ceilalți trei reprezentanți ai comunității afroamericane au fost Charles Rangel, Basil Paterson și Percy Sutton. Doar Rangel mai este în viață.

La alegerile generale l-a învins pe republicanul Rudy Giuliani, devenind al 106-lea primar al New York-ului. Ulterior, în 1993, el a pierdut alegerile în faţa aceluiaşi Rudy Giuliani.