A murit fostul strateg al lui Vladimir Putin. Gleb Pavlovski l-a ajutat să obțină primul mandat la Kremlin în anul 2000

Gleb Pavlovski, politolog rus și fost consilier al Kremlinului, a murit la vârsta de 71 de ani în urma unei boli grave, a declarat Simon Kordonski, șeful departamentului de autonomie locală de la Școala Superioară de Economie din Moscova, pentru cotidianul de afaceri Vedomosti.

27 feb. 2023, 16:54
A murit fostul strateg al lui Vladimir Putin. Gleb Pavlovski l-a ajutat să obțină primul mandat la Kremlin în anul 2000
A murit fostul strateg al lui Vladimir Putin. Gleb Pavlovski l-a ajutat să obțină primul mandat la Kremlin în anul 2000

A murit fostul strateg al lui Vladimir Putin. Gleb Pavlovski este descris drept „omul care l-a construit pe Vladimir Putin”, o etichetă parţial adevărată. În 1999, în numele lui Boris Elţin, a fost de acord să-l servească pe noul şi puţin cunoscut prim-ministru. A rămas alături de el până în 2011, supervizându-i primele două campanii electorale, urmărindu-l în primii opt ani la Kremlin. În 2004, Vladimir Putin i-a încredinţat o sarcină destul de delicată, trimiţându-l în Ucraina, pentru a gestiona candidatura pro-rusului Viktor Ianukovici. A spus că şi-a făcut datoria, făcându-l să câştige, dar apoi cei direct implicaţi au ieşit în cale cu protestele de la Maidan.

Citeşte şi: Pacea în Ucraina, din ce în ce mai departe. Vladimir Putin vorbește din nou despre arma nucleară: „Occidentul are un singur scop: desființarea Rusiei!”

Gleb Pavlovski a fost demis din administrația prezidențială în 2011, se pare că a susținut realegerea președintelui de atunci, Dmitri Medvedev, în detrimentul revenirii lui Vladimir Putin la președinție. De atunci, el a devenit un critic vocal al Kremlinului și cunoscut ca una dintre cele mai elocvente voci cu privire la mașinațiunile și intrigile care au loc în sălile puterii.

Citeşte şi: Mircea Geoană liniștește românii. Oficialul NATO susține că Rusia nu va invada Republica Moldova: „Nu are capacitatea militară necesară” / Anunț mare despre integrarea în UE

După invazia declanșată în în Ucraina, în februarie anul trecut, Gleb Pavlovsky a declarat pentru Financial Times că Vladimir Putin se comportă ca un jucător la ruleta rusească. „Putin este obișnuit să fie norocos. Acest lucru este foarte periculos pentru un parior, deoarece începe să creadă că soarta este de partea lui. Când joci la ruleta rusească, ai impresia că Dumnezeu este de partea ta până când împușcătura sună”, spunea, la momentul respectiv reputatul politolog rus. Născut în Ucraina, la Odesa, Gleb Pavlovski a fost disident în perioada URSS și a ispășit o pedeapsă de exil intern, în nordul republicii Komi, în anii ’80.