A murit George Ciamba, ambasadorul României în Grecia și fost ministru al Afacerilor Europene

Ambasadorul României la Atena, fostul ministru al Afacerilor Europene, George Ciamba, a murit, în noaptea ce duminică spre luni. George Ciamba avea 55 de ani și suferea de mai mult timp de cancer.

12 iul. 2021, 11:09
A murit George Ciamba, ambasadorul României în Grecia și fost ministru al Afacerilor Europene

Diplomatul George Ciamba a murit azi noapte, după ce a revenit în țară săptămâna trecută, de la Atena. Ciamba avea 55 de ani și era bolnav de cancer de mai mult timp. Fost ministru al Afacerilor Europene după demisia lui Victor Negrescu, George Ciamba a gestionat în această calitate, în perioada noiembrie 2018 – noiembrie 2019, prima Președinție română a Consiliului Uniunii Europene.

La audierea sa în comisiile de specialitate ale Parlamentului când a fost propus ambasador în Grecia, George Ciamba a pledat pentru continuarea schimburilor bilaterale între cele două ţări.

„Ca să putem să împingem o agendă europeană avem nevoie de un grup de ţări care să aibă interese similare. (…) Formatul România – Bulgaria – Serbia – Grecia are valoare la nivelul comunităţilor locale. E o continuitate teritorială, ceea ce poate da impuls cooperării transfrontaliere. (…) Schimburile bilaterale trebuie să continue”, a spus George Ciamba.

Înainte de a deține funcția de ministru pentru Afaceri Europene, George Ciamba a fost secretar de stat pentru Afaceri Bilaterale și Strategice în Spațiul Euroatlantic, între ianuarie 2017 și noiembrie 2018. A mai fost ambasador al României în Grecia între 2005 și 2012 și ambasador în Turcia între 1999 și 2003.

În anul 2000 a fost decorat cu Ordinul Meritul Național în Grad de Comandor – acordat de Președintele României, Emil Constantinescu, iar în 2012 a primit ordinul Marea Cruce a Ordinului Phoenix, acordat de Președintele Republicii Elene.

„George a fost un adevarat profesionist – un diplomat desavarsit – un tata si sot minunat – un prieten adevarat – un model pozitiv intre atatea negative !
Dumnezeu ii ia mereu pe cei mai buni alaturi de El mult prea repede !
Dumnezeu sa il odihneasca”, a scris fostul premier Victor Ponta, pe Facebook.