George Nicolescu a plecat spre ”Eternitate”. Anunţul trist a fost făcut de Andrei Păunescu

Lumea muzicii din România e în doliu! George Nicolescu, solistul de muzică ușoară care s-a născut orb, s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. Melodiile lui: "Eternitate" sau "Mai avem nevoie şi de iarbă", au încântat românii ani la rând.

26 mart. 2024, 12:14
George Nicolescu a plecat spre ”Eternitate”. Anunţul trist a fost făcut de Andrei Păunescu

Cantautorul George Nicolescu a murit la vârsta de 74 de ani. Anunţul a fost făcut marţi de artistul Andrei Păunescu. „S-a stins George Nicolescu. Familia rămasă aici mi-a permis să vă dau vestea. Abia împlinise 74 de ani pe 12 martie. ‘Viaţa noastră unde e, viaţa noastră ce-aţi făcut cu ea?'”, a scris pe Facebook Andrei Păunescu.

Doliu uriaş în sport. A murit primul fotbalist roman nominalizat la Balonul de Aur

George Nicolescu a plecat spre ”Eternitate”, cea cantată într-o melodie a sa știută de generații. ”Eternitate, iubirea ta/ Noian de vise mareață stea/ Ce strălucește în infinit/ Fără sfârsit”.
”Singura lumină pe care o văd este cea a a credinței în Dumnezeu”, este mărturisirea emoționată pe care ne-a făcut-o maestrul George Nicolescu. Inconfundabilul solist orb dar care a adus lumină în sufletele a generații de români, prin vocea sa inconfundabilă. Artistul nevăzător ce a lansat capodopere ale muzicii ușoare românești precum ”Eternitate”, ”Ca lumina ochilor” ori ”Cântec pentru sănătatea ierbii” a trecut în neființă 74 de ani.

”Dumnezeu m-a iubit mereu și de aceea nu mă plâng de nimic. În fond aș fi patetic, la ce m-ar ajuta  să mă plâng când mi-e greu? Trebuie să fim mai prezenți pentru noi înșine decât să ne plângem”, este sfatul pe care ni l-a dat artistul într-unul din ultimele interviuri.

 

Şi compozitorul Ionel Tudor a transmis un mesaj la moartea artistului. „S-a stins din viaţă George Nicolescu… Vocea de aur care a lansat celebrul cântec ‘Eternitate’, de George Grigoriu. Drum lin către stele, în eternitate, George!”, a afirmat Ionel Tudor.

 

***
Solistul de muzică uşoară George Nicolescu s-a născut, la 12 martie 1950, la Ploieşti, judeţul Prahova.

Defectul său de vedere nu l-a împiedicat să meargă la şcoală. Astfel, el a făcut Şcoala din Bucureşti pentru pacienţii cu ambliopie (1957-1959), apoi gimnaziul şi liceul (1960-1968) la Şcoala Pentru Orbi din Cluj (1968-1972).

Hollywood-ul este în doliu! Actorul din „Blade Runner”, care a jucat în peste 220 de roluri, s-a stins din viață

În 1970 câştigă premiul I la Festivalul ‘Tinereţe pe portativ’, la Cluj. Începe colaborarea cu compozitorul George Grigoriu. În 1973 îi apare primul şlagăr, ‘Eternitate’, iar în 1974 pe un disc mic, intitulat ‘Şi cântau mandolinele’, patru şlagăre de George Grigoriu.

A urmat Facultatea de Limbi Romanice, secţia Franceză-Română, iar în 1977 a început să predea franceza la o şcoală de nevăzători din Buzău, unde a rămas până în 1985. A cântat între timp la Cenaclul ‘Flacăra’, apoi, din 1985, a fost solist vocal al Casei Tineretului din Buzău. După 1989, a făcut parte, pentru o scurtă perioadă (martie-noiembrie 1990), din trupa de cântăreţi nevăzători ‘Optimiştii’.

Din discografia sa mai menţionăm: ‘Ordinea de zi’ (1984) şi ‘Prefă-te inimă în stea’ (1989). S-a pensionat în 1992, de atunci participând ocazional la unele spectacole.

În 2002 a revenit în topuri, printr-o colaborare cu trupa ‘Unu’ la single-ul ‘Cântec pentru sănătatea ierbii’. De asemenea, el a cântat cu Jorge melodia ‘Îndrăgostit’.

În decembrie 2007, apare albumul ‘Muzică uşoară…lăutărească’, în care cântă împreună cu muzicieni celebri ca Dan Spătaru, Mirabela Dauer, Gabriel Dorobanţu şi Corina Chiriac.

Cea mai nouă melodie a sa a fost lansată în 2012, ‘Viaţa-i de vină’, împreună cu Shift. George Nicolescu are doi copii.