A murit Horace Silver, pianist de jazz şi pionier al curentului hard bop

Pianistul şi compozitorul de jazz Horace Silver, pionier al curentului hard bop din anii 1950, a murit miercuri, la 85 de ani, a anunţat National Public Radio (NPR), preluat de 20minutes.fr. Anunţul a fost făcut de fiul muzicianului, Gregory Silver, potrivit căruia tatăl său a murit din cauze naturale, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
19 iun. 2014, 08:24
A murit Horace Silver, pianist de jazz şi pionier al curentului hard bop

Născut în Connecticut (nord-est), Horace Ward Martin Tavares Silva aparţinea unei familii originare din Capul Verde. A fost influenţat încă din copilărie de muzica populară din insulele portugheze. A început prin a cânta la saxofon, trecând apoi la pian. S-a stabilit la New York, unde a lucrat timp de 25 de ani pentru casa de înregistrări Blue Note.

În 1953, împreună cu bateristul Art Blakey a format un grup, iar primul său album, intitulat ‘Horace Silver and the Jazz Messengers’, este considerat piatra de temelie a curentului hard bop, care se inspiră din rhytm and blues, gospel şi blues (spre deosebire de cool jazz, muzica albilor).

‘Stilul lui Silver la pian, sec şi plin de imaginaţie în acelaşi timp, a devenit un model de urmat pentru mulţi pianişti care i-au urmat’, arată Blue Note într-un portret al artistului publicat pe site-ul său internet.