A murit Ioana Maria Miclescu, soția ultimului boier al Botoșaniului

A murit Ioana Maria Miclescu, soția ultimului boier al Botoșaniului, Radu Alexandru Miclescu. Era cetățean de onoare al orașului Bucecea şi s-a stins din viaţă luni, 17 mai.

18 mai 2021, 18:45
A murit Ioana Maria Miclescu, soția ultimului boier al Botoșaniului
A murit Ioana Maria Miclescu

A murit Ioana Maria Miclescu. „Cu profundă compasiune anunțăm că ieri, 17 mai 2021 doamna Ioana-Maria Miclescu a trecut la cele veșnice. Întreaga comunitate este alaturi de familia greu încercată și transmitem sincere condoleanțe. Săptămâna trecută am avut onoarea de a fi invitatul doamnei Miclescu, dăruindu-mi o carte cu viața și activitatea familiei. 

Pentru aportul și cinstea adusă localității noastre, soții Radu și Ioana-Maria Miclescu au fost declarați cetățeni de onoare ai orașului Bucecea. Dumnezeu să-i odihnească!”, este mesajul transmis de primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, potrivit Botoşaninews.ro.

Cine a fost Radu Alexandru Miclescu?

Radu Miclescu s-a născut în 1935 şi a fost fiul lui Gheorghe Miclescu, ofiţer de aviaţie, comandantul Flotilei 1 Vânătoare, pe timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi al Magdei Miclescu. Familia din care provenea îşi avea rădăcini adânci în evul mediu românesc. Strămoşii săi au fost mari dregători ai domnitorilor Moldovei, atestaţi încă din timpul lui Ştefan cel Mare.

Mai precis din anul 1436, deşi rădăcinile lor sunt probabil mult mai vechi. Au fost înalţi dregători, mitropoliţi şi în general oameni cu avere, influenţă politică şi socială dar şi foarte erudiţi. O dovedeşti biblioteca familiei, de la conacul din localitatea Călineşti, judeţul Botoşani, unde se aflau peste 16.000 de volume.

Totodată au fost mari proprietari de pământ cu numeroase sate de ţărani. Erau însă omenoşi cu ţăranii de pe domeniu, ajutându-i şi purtându-se mai degrabă ca protectori decât ca stăpâni.    De aceea au ajuns să fie supranumiţi şi ”amicii ţăranilor”, mai ales prin prisma boierului Dimitrie Scarlat Miclescu.

Citeşte şi: Bărbat din Botoșani, care s-a VACCINAT anti-Covid de TREI ori cu Pfizer, anchetat penal. A explicat că a început să audă și să vadă mai bine după rapel și vrea și a patra doză

Se spune că în timpul domniei lui Ştefan cel Mare, Micleştii au fost pârcălabi ai Hotinului. Tocmai de aceea pe blazonul familiei, pe fundal verde, este o cetate cu două turnuri,poartă aurită. Deasupra cetăţii sunt încrucişate sabie şi cheia.

Micleştii s-au înrudit de-a lungul timpului şi cu alte familii din Moldova şi ţara Românescă precum Rosetti, Ghica sau Cantacuzino. Radu Miclescu a fost ultimul descendent al acestei familii. Şi-a petrecut copilăria în judeţul Botoşani, la conacul de la Călineşti. Acesta a fost construit în 1711 pe locul unui alt conac-fortăreaţă folosit de Micleşti Moldovei medievale. La conacul din Călineşti,

Radu Miclescu a dus viaţa unui copil dintr-o mare familie boierească. A interacţionat cu mari oameni politici ai României, cu ambasadori şi miniştrii. ”Ce ştiu eu încă de pe vremea bunicilor mei, bineînţeles venea Petre Carp, Dimitrie Sturdza. Ăştia erau chiar cumnaţii bunicului meu. În timpul copilăriei mele ţin minte pe mulţi diplomaţi ai vremii, pe ministrul Angliei, pe ministrul Spaniei, al Italiei. Era tot timpul mişcare aici”, povestea Radu Miclescu într-un interviu.