A murit istoricul Radu Florescu, cel care a dezvăluit lumii adevărata identitate a lui Dracula

Istoricul de origine română Radu Florescu, profesor şi filantrop care a intrigat, în anii '70, cultura populară americană, cu o carte în care a legat personajul de ficţiune Contele Dracula de domnitorul român Vlad Ţepeş din secolul al XV-lea, a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 88 de ani, la Mougins, în Franţa, în urma unor complicaţii pulmonare.

20 mai 2014, 09:17
A murit istoricul Radu Florescu, cel care a dezvăluit lumii adevărata identitate a lui Dracula

Între cărţile publicate de Radu Florescu, cea mai cunoscută este ”În căutarea lui Dracula”, apărută în 1972, avându-l drept coautor pe Raymond T. McNally, potrivit Agerpres. În acest volum el afirmă că scriitorul irlandez Bram Stoker şi-a bazat personajul Dracula, din nuvela publicată în 1897, pe istoria reală a domnitorului Vlad Ţepeş. Lucrarea a fost tradusă în 15 limbi, iar tandemul de autori a mai scris ulterior încă cinci cărţi despre Dracula.

„Nici un american nu a educat mai mulţi americani despre România – şi Dracula – decât profesorul Florescu. Am avut norocul să fiu unul dintre studenţii săi recunoscători”, a declarat James Rosapepe, fost ambasador al SUA în România.

Radu Florescu a fost între 1986-2008, director al Centrului de Cercetări Est-Europene de la Boston College, pe care l-a fondat. În ultimii ani, el a oferit burse studenţilor români talentaţi pentru a studia în zona Boston.

La vizita în România, din 1969, a preşedintelui american Richard Nixon, Florescu a coordonat relaţia cu presa a Ambasadei SUA de la Bucureşti, furnizând informaţii pentru corpul de presă al Casei Albe.

Casa Regală a României a transmis condoleanţe din partea fostului suveran Regele Mihai, forţat să abdice în 1947 de regimul comunist. „Prin munca sa, profesorul Florescu a construit o punte între România şi Statele Unite ale Americii, oferind istoriei României … un strop de universalitate„, se afirmă într-un comunicat al Casei Regale.

Fostul congresman american Patrick Kennedy a spus despre el că a fost „o punte de legătură necesară între Statele Unite şi România şi un consilier înţelept” în problemele Balcanilor al tatălui său, regretatul senator Edward Kennedy.

Născut la Bucureşti în 1925, Radu Florescu a părăsit România cu Orient Express-ul, pe când avea 13 ani, tocmai când izbucnea al doilea Război Mondial, călătorind în Marea Britanie, unde tatăl său era ambasador. Florescu a câştigat o bursă pentru a studia la Universitatea Oxford, unde l-a avut ca profesor pe Sir William Deakin, biograful lui Winston Churchill. Florescu s-a mutat mai târziu în America, stabilindu-se la Boston.

După sfârşitul epocii comuniste în 1989, Florescu le-a cerut românilor să îmbrăţişeze libertatea şi a primit, în anii următori, onoruri de la foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, pentru contribuţiile aduse societăţii româneşti.