A murit judecătorul Claudio Bonadio. Cristina Kirchner, fostul preşedinte al Argentinei, poate respira uşurată

Judecătorul argentinian Claudio Bonadio, care a instrumentat mai multe dosare de corupţie împotriva vicepreşedintei Cristina Kirchner şi a foşti responsabili ai guvernului său pe vremea când aceasta s-a aflat la conducerea ţării (2007-2015), a decedat marţi la vârsta de 64 de ani, informează AFP.

RomaniaTV.net
04 feb. 2020, 18:08
A murit judecătorul Claudio Bonadio. Cristina Kirchner, fostul preşedinte al Argentinei, poate respira uşurată

„În ultimii ani, el a muncit enorm. Sunt 20 de ani de când colaborăm”, a declarat secretara sa Monica, la un post de televiziune, confirmând decesul survenit la domiciliul magistratului.

Judecătorul Bonadio a fost supus anul trecut unei intervenţii chirurgicale la cap şi era în concediu medical. Cauzele exacte ale morţii sale nu sunt cunoscute deocamdată. Îndesat la corp, cu o barbă albă şi ochelari de soare Ray-Ban ‘aviator’, Claudio Bonadio era un obişnuit al dosarelor sensibile.

În ultimii ani, Bonadio angajase urmărirea penală împotriva Cristinei Kirchner în cinci cazuri, convocând-o de nenumărate ori şi solicitând în repetate rânduri ca ea să fie plasată în arest preventiv, dar aceasta din urmă s-a apărat cu imunitatea sa parlamentară.

Fosta şef de stat, aleasă în octombrie vicepreşedinte al actualului preşedinte Alberto Fernandez, l-a calificat drept ‘pistolar’ (ucigaş plătit) pe Bonadio, referindu-se la un incident survenit în 2001: magistratul, care avea o armă asupra sa, a împuşcat doi delincvenţi care îl atacaseră într-o suburbie a Buenos Aires. El a invocat legitima apărare şi nu a fost urmărit penal.

Printre dosarele sale principale figurează cel denumit ‘caiete de corupţie’: o suspecta pe Cristina Kirchner că în timpul celor două mandate prezidenţiale a fost responsabilă de un sistem sofisticat de corupţie.

În acest dosar, Kirchner a compărut în faţa justiţiei în decembrie, cu câteva zile înainte de preluarea funcţiei actuale.

Cristina Kirchner şi apropiaţii săi au denunţat presupusa părtinire a magistratului. Ea a depus circa 50 de plângeri în acest sens la Consiliul magistraturii.

‘Bonadio a fost judecător şi parte. El a fost o persoană care a provocat mult rău şi care a reprezentat partea întunecată a justiţiei care tocmai a murit. Mi-aş dori să fi plătit pentru ceea ce a făcut’, a declarat pentru C5N Gregorio Dalbon, avocatul Cristinei Kirchner.

Claudio Bonadio a instrumentat de asemenea dosarul atentatului din 1994 împotriva comunităţii evreieşti din Argentina, soldat cu 85 de morţi şi 360 de răniţi.
Citeşte şi: