A murit Judy Heumann, unul dintre cei mai mari activiști pentru persoanele cu dizabilități. A lucrat cot la cot cu Bill Clinton și Barack Obama

Veste tristă în SUA: Judy Heumann, activistă pentru persoanele cu dizabilități, a murit în acest weekend, la vârsta de 75 de ani. 

06 mart. 2023, 08:49
A murit Judy Heumann, unul dintre cei mai mari activiști pentru persoanele cu dizabilități. A lucrat cot la cot cu Bill Clinton și Barack Obama

Judy Heumann era cunoscută la nivel internațional pentru implicarea în mișcările pentru drepturile persoanelor defavorizate. Acțiunile sale au dat naștere la mai multe legi pentru apărarea persoanelor din această categorie, informează New York Post.

Americanca era cunoscută drept „mama mișcării pentru drepturile persoanelor cu dizabilități”, se arată într-un mesaj postat pe site-ul său care i-a anunțat moartea de sâmbătă, 4 martie 2023.

Activista cu peste două decenii experiență în ONG-uri a participat în repetate rânduri la proteste de stradă, a creat organizații naționale și internaționale ce militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. Mai mult, Heumann a făcut parte din administrațiile prezidențiale conduse de Bill Clinton și Barack Obama.

Fostul președinte al SUA, Barack Obama, a declarat că este „norocos” pentru ocazia de a lucra cu Heumann. Printre instituțiile care a anunțat decesul lui Judy Heumann s-a numărat și Asociația Americană pentru Persoanele cu Dizabilități, care a transmis că leadershipul lui Heumann a îmbunătățit semnificativ „drepturile și demnitatea inerente ale persoanelor cu dizabilități”.

Judy Heumann a ajuns să fie imobilizată la vârsta de doi ani, după ce a contractat poliomielită, boală provocată de virusul poliomielitic.

 

Câte persoane cu dizabilități trăiesc în România

 

Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în țara noastră sunt peste 861 de mii de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și doar 2%, adică 16.738 persoane, sunt instituţionalizate.

3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități. A fost stabilită astfel în anul 1992, de Adunarea Generală a ONU.