A murit jurnalistul, scriitorul şi diplomatul Radu Ciobotea. Doliu în rândul ziariştilor din Timişoara

Radu Ciobotea, jurnalist, scriitor, profesor şi diplomat, a decedat, marţi, la Spitalul Judeţean din Timişoara, în urma unei septicemii.

07 mai 2021, 20:10
A murit jurnalistul, scriitorul şi diplomatul Radu Ciobotea. Doliu în rândul ziariştilor din Timişoara

Radu Ciobotea a fost internat la Spitalul Judeţean din cauza unei infecţii. Din nefericire, medicii n-au putut să-i salveze viaţa. A murit la nici 61 de ani.

Radu Ciobotea, absolvent al Facultăţii de Litere din cadrul Univeristăţii de Vest din Timişoara (1984). A fost redactor al publicaţiilor Flacăra şi Expres Magazin, iar apoi a condus Evenimentul Zilei – Ediţia de Vest.

”A fost primul redactor-şef al Evenimentului Zilei – Ediţia de Vest, într-o perioadă în care acesta era unul dintre cele mai serioase ziare din Timişoara. A schimbat modul de a face presă în Timişoara. Radu Ciobotea a fost un om cult, fin, cu mult bun simţ. Un coleg excepţional. Este o mare pierdere pentru Timişoara”, a spus Radu Nicosevici, fost publisher la Evenimentul Zilei-Ediţia de Vest.

Radu Ciobotea a fost 8 ani corespondent de război pe fronturile din fosta Iugoslavie

Ca redactor-şef, a mai condus postul de televiziune TvT 89, săptămânalul Bănăţeanul şi săptămânalului Diasporaro (Londra), difuzat în numeroase ţări europene. În perioada 1991-1999 a fost corespondent de război pe fronturile din Croaţia, Bosnia şi Kosovo, conform Adevarul.

A obţinut recunoaşterea de doctor în litere atât la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca cât şi la Université d’Artois (Arras, Franţa).    În ultima perioadă a predat la Universitatea Aurel Vlaicu din Arad.

”Întoarcerea la Shaolin”(1995), ”După Revoluţie, târziu”(1996), ”Război fără învingători”(1998), ”Pantera roz rămâne în vitrină”(2003), ”Război cu Doctor Blues”(2003), ”Une guerre sans vainqueurs”(Editions Paris-Mediterranee, Paris, 2003), ”Reportaj şi literatură. Eseu asupra reportajului românesc şi francez interbelic”(2005), ”Apărătorii”, sunt cărâile publicate de Radu Ciobotea.

Radu Ciobotea a fost director adjunct al Institutului Cultural Român din Paris. De asemenea, a ocupat funcţia de consul al României la Bălţi, Republica Moldova.

Citeşte şi: Anunţ umanitar. O adolescentă de 14 ani, diagnosticată cu rabdomiosarcom de tip alveolar pelvi-perineal, are nevoie de ajutor


loading...
Partenerii noștri