A murit miliardarul italian care a patronat echipa lui Adrian Mutu

Prima zi a anului 2022 a adus o veste tristă pentru italieni. Miliardarul Calisto Tanzi, fondatorul imperiului Parmalat, numit şi "Marele Lăptar", a murit la vârsta de 83 de ani.

01 ian. 2022, 17:21
A murit miliardarul italian care a patronat echipa lui Adrian Mutu

Familia lui Calisto Tanzi a deținut, printre altele, clubul de fotbal AC Parma. În 2003, gruparea italiană a decis să-l vândă pe fotbalistul român Adrian Mutu la Chelsea Londra, în schimbul internaționalului tricolor clubul încasând 23 de milioane de euro.

Tanzi a investit masiv în promovarea comercială a mărcilor sale, folosind campanii publicitare inovatoare și programe de sponsorizare sportivă: de la campionii la schi alpin Gustav Thöni și Ingemar Stenmark, până la piloții de Formula 1 Niki Lauda sau Nelson Piquet. În anii ’80 a fost reușită achiziționarea echipei de fotbal Parmei Calcio, nou promovată în Serie A și care în timpul mandatului său a avut cele mai mari succese, inclusiv câștigarea Cupei Cupelor (1993).

În 2001, potrivit Forbes, el deținea o avere netă de aproximativ 1,3 miliarde de dolari.

Parmalat s-a prăbușit în 2003, cu un deficit de 14 miliarde de euro, în ceea ce este considerat cel mai mare faliment din Europa. În 2008, Tanzi a fost acuzat că a deturnat aproximativ 800 de milioane de euro de la companie și a fost închis pentru fraudă. În 2011 a fost condamnat la 9 ani și două luni de închisoare, dar a fost plasat în arest la domiciliu din motive de sănătate, potrivit Libertatea.

Pentru Tanzi au urmat ani de procese care i-au măcinat existenţa. Aproape tot timpul a fost filmat de televiziunile italiene într-o stare fizică foarte proastă, când se deplasa pentru noi audieri sau pronunțări în procesele care îl vizau.

Citeşte şi: Doliu în televiziune! A murit actrița Betty White, cu doar câteva săptămâni înainte să împlinească 100 de ani