A murit Norah Ephron, creatoarea comediei romantice „When Harry Met Sally”

Probabil sunt puţini cei care să nu fi auzit de filmele "When Harry Met Sally"/"Când Harry a cunoscut-o pe Sally" sau "Sleepless în Seattle"/"Nopţi albe în Seattle", poveşti care i-au adus celebritatea actriţei Meg Ryan. "Mama" personajelor întruchipate de simpatica blondă s-a stins acum din viaţă, la 71 de ani, în urma unei lungi lupte cu leucemia.

RomaniaTV.net
27 iun. 2012, 10:56
A murit Norah Ephron, creatoarea comediei romantice „When Harry Met Sally”

Norah Ephron a fost scenaristă, regizoare şi producătoare şi era considerată drept una dintre cele mai importante figuri de la Hollywood. Ea a murit marţi, la vârsta de 71 de ani, după ce a suferit de leucemie în ultimii şase ani.

Scenariile sale au fost nominalizate de trei ori la Oscar, iar opera sa a fost una dintre cele mai apreciate de cei din generaţia sa. Dispariţia sa a şocat lumea bună de la Hollywood şi toată lumea a avut doar cuvinte de laudă pentru cea care a fost Norah Ephron.

Născută într-o familie de scriitori, Norah Ephron a studiat jurnalismul şi a început să scrie la publicaţia Newsweek, din New York. A avansat apoi la New York Post, Esquire şi New York Times şi a devenit foarte cunoscută în Statele Unite. Prin prisma meseriei sale l-a cunoscut pe jurnalistul Carl Bernstein, care a scris despre scandalul Watergate, iar cei doi s-au căsătorit în 1976. Au avut doi copii, însă asta nu a fost suficient pentru ca mariajul lor să reuşească. Mai ales când Bernstein a avut o relaţie extraconjugală. Din eşecul căsniciei cu Berstein a ieşit însă ceva bun, pentru că Norah Ephron a folosit această experienţă pentru a scrie cartea Heartburn, care ulterior a stat la baza filmului cu acelaşi nume, în care rolurile principale au fost interpretate de Jack Nicholson şi Meryl Streep.

Talentul său a ajutat-o să devină una dintre cele mai apreciate scenariste de la Hollywood, mai ales după succesul uriaş avut de comedia romantică „When Harry Met Sally”, lansată în 1989, în care au jucat Billy Crystal şi Meg Ryan. Scenariul scris de Nora Ephron a fost nominalizat în 1990 la Premiile Oscar şi la Globul de Aur şi a obţinut premiul BAFTA.