A murit o legendă a muzicii. Cântecele sale au devenit imnuri ale protestatarilor

Reputatul interpret iranian Mohammad Reza Shajarian, promotor al muzicii tradiţionale persane şi susţinător al protestelor faţă de rezultatul alegerilor din 2009, a murit din cauza unui cancer la vârsta de 80 de ani, informează The Guardian, potrivit news.ro.

RomaniaTV.net
09 oct. 2020, 14:46
A murit o legendă a muzicii. Cântecele sale au devenit imnuri ale protestatarilor

Shajarian a cântat în ultimii ani doar în străinătate, după ce i-a susţinut pe cei care au contestat realegerea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad şi a cerut radioului de stat să nu îi mai difuzeze cântecele.

„După ceea ce s-a întâmplat, am spus «în niciun caz» şi am ameninţat că voi depune o plângere împotriva lor dacă vor continua să îmi folosească muzica”, a declarat el în 2009.

În martie 2019, Shajarian a dezvăluit că urma de 15 ani un tratament pentru cancer la rinichi, în Iran şi în străinătate.

Poziţia politică a lui Shajarian i-a surprins pe mulţi iranieni, mai ales pe tineri care îl considerau un cântăreţ dintr-o perioadă apusă.

El a susţinut mişcarea iraniană împotriva şahului susţinut de SUA. El a demisionat din funcţia pe care o deţinea la radioul de stat înainte de Revoluţia Islamică din 1979.

După revoluţie, vocea lui era difuzată la radio cântând o rugăciune înainte de apus în timpul lunii Ramadanului.

Susţinut de sistemul iranian, a fost neaşteptat ca el să opineze împotrivă şi în semn de sprijin faţă de protestele din 2009, înăbuşite printr-o acţiune în care zeci de oameni au murit şi mai multe mii au fost reţinuţi.

În luna septembrie a aceluiaşi an, artistul a cerut postului public de radio să nu mai difuzeze cântecele înregistrate de el.

În ultimii ani, el a cântat în străinătate şi a revenit în Iran ca profesor de canto. Mohammad Reza Shajarian s-a născut în 1940, în Mashhad, nord-vestul Iranului.

Cântăreţul şi compozitorul Mohammad-Reza Shajarian, un reper al muzicii tradiţionale şi clasice iraniene, a murit joi la vârsta de 80 de ani, a informat fiul acestuia, Homayoun Shajarian, pe Instagram, potrivit AFP.

Foarte curând după vestea morţii „Ostad-ului” („Maestru” în persană), câteva sute de admiratori s-au îndreptat spre spitalul Jam din Teheran, unde muzicianul fusese internat în urmă cu câteva zile în stare critică, potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.

Cântăreţul suferea de cancer de mai mulţi ani.

Televiziunea de stat, unde lui Shajarian îi era interzis să apară de câţiva ani, şi-a deschis jurnalul de la ora 18:00 cu anunţul morţii muzicianului, preluat de toată presa şi provocând numeroase reacţii de regret pe reţelele de socializare.

Potrivit mai multor mass-media iraniene, înmormântarea ar trebui să aibă loc în Maşhad, un oraş sfânt şiit din nord-estul Iranului, de unde era originar artistul.

Cântăreţ, instrumentist şi compozitor, Mohammad-Reza Shajarian a întruchipat mai mult decât oricine altcineva timp de o jumătate de secol muzica tradiţională şi clasică iraniană atât în străinătate, cât şi în Iran.

Deşi considerat un veritabil monument naţional din ţara sa, el a avut relaţii dificile cu autorităţile de la Teheran pe parcursul îndelungatei sale cariere, mai întâi cu domnia şahului, apoi cu Republica islamică.

În 2009, în plină reprimare a protestului Mişcării Verzi împotriva re-alegerii preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, el s-a alăturat cu hotărâre manifestanţilor împotriva puterii.