A murit părintele „încălzirii globale”. A fost unul dintre marii vizionari ai schimbărilor climatice

Geochimistul american Wallace Broecker, care a popularizat în 1975 expresia ''încălzire globală'', a murit luni la New York la 87 de ani în urma unui infarct.

20 feb. 2019, 13:06
A murit părintele „încălzirii globale”. A fost unul dintre marii vizionari ai schimbărilor climatice

Potrivit site-ului Universităţii din Columbia unde a predat, Broecker este recunoscut pentru a fi introdus această expresie în vocabularul ştiinţific al vremii datorită articolului său academic: „Climatic Change: Are We on the Brink of a Pronounced Global Warming? (Schimbări climatice: Ne aflăm în pragul unei încălziri globale pronunţate?), de la mijlocul anilor 1970.

În acest articol, Broecker a prognozat actuala creştere a temperaturilor în întreaga lume ca rezultat al creşterii nivelurilor de dioxid de carbon, popularizând termenul „încălzire globală” – despre care vorbise anterior – pentru a defini acest fenomen.

Geochimistul american asigura că oamenii schimbă clima ca urmare a emisiilor de dioxid de carbon, deşi efectele încă nu erau vizibile datorită unui ciclu de răcire a planetei care a durat 40 de ani. Dar a avertizat că acest ciclu se va inversa, iar efectele provocate de mâna omului se vor vedea curând.

Broecker s-a specializat în studiul oceanelor, analizând chimic apele şi studiind curenţii marini şi efectele lor asupra climei. În unele dintre studiile sale, el s-a interesat de procesul prin care oceanele absorb dioxidul de carbon din aer şi ce efect are acest lucru asupra climei.

Născut la Chicago în 1931 într-o familie creştino-evanghelică, Broecker a început să studieze geologia, deşi părinţii lui respingeau teoriile moderne în favoarea interpretării biblice că Pământul a fost creat de Dumnezeu.

Deşi era dislexic şi nu ştia să scrie la computer – scria doar de mână şi pe hârtie – Broecker a semnat aproximativ 500 de articole ştiinţifice şi a scris 17 cărţi, dintre care unele destul de comerciale, precum cea scrisă în 2008 în colaborare cu ziaristul Rob Kunzig şi intitulată „Fixing Climate”.

Conform dorinţei sale, trupul neînsufleţit va fi incinerat iar cenuşa va fi aruncată în mare.