A murit „părintele” laptopului modern. Vezi cum arăta primul computer portabil

Faptul că în ziua de azi ne putem lua computerul oriunde se datorează designerului britanic Bill Moggridge. La 30 de ani de când a conceput primul computer portabil, Moggridge a trecut în nefiinţă, după o lungă suferinţă.

RomaniaTV.net
10 sept. 2012, 14:39
A murit „părintele” laptopului modern. Vezi cum arăta primul computer portabil

Designerul industrial britanic Bill Moggridge, inventatorul laptopului modern, a murit sâmbătă, după mai mulţi ani în care a suferit de cancer. El avea 69 de ani, iar în urmă cu 30 de ani a intrat în istorie drept creatorul computerului portabil pe care astăzi îl cunoaştem în forma şi sub numele de laptop.

Supranumit „The Grid Compass”, computerul portabil creat de Moggridge a fost lansat în 1982 şi costa peste 8.000 de dolari. În 1985, computerul a ajuns şi în spaţiu, la bordul navetei spaţiale Discovery.

Primul computer portabil avea tastatură şi un monitor care se deschidea ca o clapetă. Pe ecrand atele apareau scrise cu galben pe fond negru. Cu o carcasă din magneziu, The Grid a fost folosit de armata americană. Primul exemplar vândut a costat 8.150 de dolari.

The Grid Compass este strămoşul laptopului de azi. La lansarea sa, în 1982,
aparatul costa 8.150 de dolari. Sursa foto: Daily Mail

The Grid nu a fost primul proiect de computer portabil, însă a fost cel mai practic şi uşor de adoptat. Până atunci, computerele portabile semănau cu maşinile de cusut şi cântăreau aproape 40 de kilograme, astfel că deplasarea lor era destul de dificilă.

Bill Moggridge, care era director la Smithsonian’s Cooper-Hewitt National Design Museum, era căsătorit cu Karin (47 de ani), împreună cu care a avut doi copii, Alex şi Erik.