A murit părintele Simeon Gana, fost stareţ al mănăstirii Peştera Sf. Andrei

Părintele Simeon Gana, fost stareţ al mănăstirii Peştera Sf. Andrei, a trecut la cele veşnice la vârsta de 76 de ani. Părintele a fost printre primii călugări trimişi la Dervent după redeschiderea acestei mănăstiri, în anul 1990.

27 sept. 2021, 10:17
A murit părintele Simeon Gana, fost stareţ al mănăstirii Peştera Sf. Andrei

Pentru o perioadă de timp, a fost stareţul mănăstirii Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Conform unui comunicat publicat de Episcopia Caransebeşului, „Simeon Gana s-a născut la data de 29 aprilie 1945 în satul Coșava, comuna Curtea, județul Timiș, fiu al binecredincioșilor Gana Ivante și Ileana, fiind penultimul fiu din totalul de opt frați – trei fete și cinci băieți. A absolvit, la Reșița, școala profesională de prelucrare a materialelor prin așchiere și a lucrat în Combinatul Siderurgic de la Reșița până în anii ’80, când a hotărât să intre în Mănăstirea „Cocoșu” din județul Tulcea, acolo unde a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah, primind numele de călugărie Sava, în cinstea Sfântului Cuvios Sava cel Sfințit din Palestina.

Citeste si Un şofer cu permis auto fals a provocat o tragedie în trafic. Bărbatul urmărea o maşină în care a crezut că se află iubitul fostei sale partenere de viaţă. VIDEO

În anul 1990, s-a redeschis Mănăstirea „Dervent”, iar după trecerea la cele veșnice a părintelui stareț arhimandrit Elefterie Mihail, la această mănăstire a venit un grup de monahi, printre care s-a aflat și părintele Sava, care a primit ascultarea de econom.

La 20 iulie 1993, a fost numit stareț la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei” din comuna Ion Corvin, județul Constanța. Cu multă osârdie, a ridicat paraclisul din incinta mănăstirii și a pus fundația la Biserica mare „Katholikonul”, dar din motive de sănătate, la recomandarea medicilor, a plecat la Mănăstirea Sihăstria, județul Neamț, în anul 1995, primind ascultarea de econom la Schitul „Sfânta Teodora de la Sihla” – Codrii Pașcanilor, până în anul 1996.

La 8 martie 1996, împreună cu câțiva ucenici, părintele a venit la Schitul „Almăj – Putna” din comuna Prigor, satul Putna, județul Caraș-Severin. Prin istovirea lor și contribuția oamenilor de bună credință, s-a realizat construcția unui paraclis de vară, a corpului de chilii, a paraclisului de iarnă și a unui sector agro-zootehnic, pe un teren aflat în apropierea schitului. Cu multă trudă, dar și bucuria întoarcerii în Banatul natal și nădejdea că poate să lucreze în „via Domnului” pentru mântuirea celor din mijlocul cărora a ieșit, bănățenii dragi, a primit în anul 1999, la ridicarea schitului la rang de mănăstire, distincția de singhel, iar în anul 2010, la sfințirea picturii din biserică și târnosirea ei, a fost hirotesit întru protosinghel.

Citeste si Incident neobişnuit pe un drum naţional din Teleorman. Doi cai s-au izbit violent de o maşină aflată în mişcare. VIDEO

Îndelunga osteneală pentru ridicarea bisericilor din Dobrogea, Moldova și Banat, și-a pus amprenta asupra sănătății părintelui, care, pe măsură ce se finaliza șantierul de la Putna, a slăbit pe zi ce a trecut. Ultimii trei ani au fost o „Golgotă” pentru Sfinția Sa, dar cu multă răbdare și dragoste a urcat-o. A avut mulți fii duhovnicești din toate regiunile țării, pe unde a trecut, a lucrat și a povățuit duhovnicește”, se mai arată în comunicatul citat.


loading...
Partenerii noștri