A murit „perla Mossadului”, spioana care a salvat de la moarte 1.000 de evrei

Fosta spioană israeliană Shlomit Kishik-Cohen a încetat din viaţă la 97 de ani, lăsând în urmă fapte de neuitat care i-au adus supranumele "perla Mossadului“.

24 mai 2017, 07:51
A murit „perla Mossadului”, spioana care a salvat de la moarte 1.000 de evrei

„Adio, spioană israeliană nr. 1 în Liban!“, a titrat luni cotidianul „Yediot Aharonot“, anunţând decesul celei supranumite „perla Mossadului“.  

Acestă femeie este elogiată pentru activitatea sa impresionantă din Liban şi pentru salvarea de la moarte a circa o mie de evrei.

 Shlomit Kishik-Cohen s-a născut în 1920 în Argentina, dar a crescut la Ierusalim. După ce s-a căsătorit cu un evreu bogat din Liban, s-a mutat la Beirut. În capitala Libanului, femeia a stabilit legături cu oficiali locali de rang înalt şi a început să lucreze voluntar pentru viitorul stat israelian. Şi-a căpătat supranumele „perla Mossadului“ după ce a aflat şi a transmis informaţii că mai multe ţări arabe pregătesc în teritoriul libanez un război împotriva nou înfiinţatului stat israelian şi a ajutat circa o mie de evrei să se mute în „Ţara Sfântă“, scrie adevarul.ro.

Citeşte şi Vrei să devii spion? Mossad recrutează online agenţi şi informatori

După proclamarea statului Israel, în 1948, ea s-a alăturat oficial Mossadului şi a transmis informaţii militare din Siria şi din Liban.  

A fost arestată în 1961 în Liban şi condamnată la moarte. „Perla Mossadului“ a fost eliberată în urma unui schimb de prizonieri după războiul israeliano-arab din iunie 1967. De atunci, a locuit la Ierusalim împreună cu familia ei.  

Acum câţiva ani, Shlomit Kishik-Cohen a dezvăluit că s-a întâlnit cu şefi ai serviciilor de informaţii şi ai poliţiei libaneze, precum şi cu un un fost preşedinte al acestei ţări vecine Israelului. Ea a mai declarat că nu i-a spus niciodată nimic despre activităţile sale soţului ei.  

Kishik-Cohen a făcut parte dintr-o „reţea de spionaj foarte importantă“ la acea vreme, „dacă nu chiar cea mai importantă“, a recunoscut un fost oficial al Serviciului libanez de informaţii într-un documentar realizat de Al-Jazeera şi difuzat în 2016.   Unul dintre copiii ei, Itzhak Levanon („Libanezul“ în ebraică), a devenit ambasador al Israelului în Egipt. El a fost evacuat de la Cairo în 2011, după un atac împotriva ambasadei comis în cursul revoltei în urma căreia Hosni Mubarak a fost înlăturat de la putere, transmite AFP.