A murit Petre Ivănescu! A fost dublu campion mondial cu naționala de handbal a României

Petre Ivănescu, dublu campion mondial cu naționala României și unul dintre antrenorii care au scris istorie în handbalul din Germania, a murit, vineri, la Essen, după o grea suferință, cu două săptămâni înainte de a împlini 86 de ani.

01 apr. 2022, 19:58
A murit Petre Ivănescu! A fost dublu campion mondial cu naționala de handbal a României
A murit Petre Ivănescu! A fost dublu campion mondial cu naționala de handbal a României

A murit Petre Ivănescu! Anunţul trist a fost făcut de CS Dinamo pe pagina oficială de Facebook a clubului.

A murit Petre Ivănescu! A fost dublu campion mondial cu naționala de handbal a României

„Veste tristă primită în această seară: legendarul jucător și antrenor PETRE IVĂNESCU s-a stins din viață la Essen (Germania), cu două săptămâni înainte de a împlini 86 de ani. Handbalul românesc mai pierde astfel unul dintre campionii mondiali!

Născut pe 15 aprilie 1936 la București, Petre Ivănescu a fost unul dintre liderii primei mari generații de handbal în 7. Dublu campion mondial cu naționala României (1961 și 1964), Petre Ivănescu a câștigat cu Dinamo Cupa Campionilor Europeni în 1965, precum și 10 titluri naționale. S-a consacrat pe postul de inter dreapta, deși era jucător de mâna dreaptă.

De mai bine de 40 de ani era stabilit în Germania, unde a făcut carieră ca antrenor. A antrenat la nivelul Bundesligii peste 30 de ani, timp în care a câștigat, printre altele, titlul cu Gummersbach în 1982 și 1983 și cu Tusem Essen (1986).

În 2020, înainte de Anul Nou și-a lansat autobiografia – „Am vrut să ating Stele” -, un volum de 267 de pagini, cu povești absolut fascinante, care definesc și o parte importantă din istoria handbalului românesc.

Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul postat de CS Dinamo.

Constantin Chiţigoi a murit la vârsta de 72 de ani. A fost unul dintre marii voleibalişti ai României

Petre Ivănescu a fost un advevărat monument pentru handbal, inclusiv în Germania, unde s-a consacrat ca unul dintre cei mai mari antrenori. „Când intrai cu el în sală, se ridicau toți oamenii în picioare”, l-a caracterizat Gheorghe Goran, campion mondial la rândul lui.

„Este unul dintre pionierii handbalului românesc de performanță. L-am urmărit și l-am admirat de când m-am apucat serios de handbal. Nu exista joc al naționalei noastre sau al echipei Dinamo să nu fiu prezent în tribunele Sălii Floreasca. După câștigarea celui de-al doilea titlu de campion mondial (Praga,1964), am fost unul dintre fericiții jucători tineri care au participat la un turneu al echipei naționale. Alături de Gheorghe Goran și de Cornel Penu, am debutat în jocurile amicale cu RFG, la Dortmund, și cu Iugoslavia, la Novi Sad. Era prin noiembrie ’64. Ce emoții am avut în vestiarul românilor, unde m-am echipat alături de Petre Ivănescu, de Virgil Hnat și de Hansi Moser!”, a scris Cristian Gațu, fostul președinte al FR Handbal, în cartea autobiografică „Am vrut să ajung la stele” a lui Petre Ivănescu.