A murit președintele Namibiei, aflat în funcție din 2015

​Preşedintele Namibiei, Hage Geingob, a murit duminică, la primele ore, într-un spital din capitala ţării, Windhoek, transmit AFP, Reuters şi DPA.

04 feb. 2024, 11:52
A murit președintele Namibiei, aflat în funcție din 2015

Presedintele Namibiei a murit. În vârstă de 82 de ani, Hage Geingob era tratat în spitalul privat Lady Pohamba, din Windhoek, după ce recent echipa sa medicală descoperise, în urma unei biopsii, că suferă de cancer.

Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Nangolo Mbumba, care a devenit preşedinte interimar. „Naţiunea namibiană a pierdut un distins servitor al poporului, arhitectul Constituţiei noastre şi pilonul casei noastre namibiene. În acest moment de tristeţe profundă, fac apel la naţiune să rămână calmă şi unită’”, a declarat Mbumba.

În 1 februarie, administraţia prezidenţială anunţa că Geingob a revenit din Statele Unite, unde a primit un „tratament inovator împotriva celulelor canceroase”.

Şef al mafiei din Italia, trădat de Cupidon. A fost capturat de Poliție în Franţa în timpul unei cine romantice
Hage Geingob a fost al treilea preşedinte al Namibiei – ţară africană care şi-a declarat independenţa în 1990 – şi se afla în funcţie din anul 2015. În 2013, el suferise o operaţie pe creier, iar anul trecut a fost operat la artera aortă în Africa de Sud, ţară vecină cu Namibia.

Născut în nordul Namibiei în 1941, Hage Gottfried Geingob s-a lansat de tânăr în militantism, cerând încetarea regimului de apartheid din Africa de Sud, care guverna atunci şi teritoriul namibian.

Războiul din Orient se extinde. SUA au bombardat 85 de ținte din Siria și Irak. Reacție dură a Irakului: „Ni se încalcă suverantitatea”
Aflat într-un exil care a durat 30 de ani, el a pledat pentru independenţa Namibiei şi a reprezentat la ONU mişcarea de eliberare locală, SWAPO, actualul partid aflat la putere la Windhoek. În 1989, Geingob a revenit în Namibia, cu un an înaintea declarării independenţei ţării.