A murit primul miliardar al Rusiei, Boris Berezovski. Un avocat celebru susţine că s-a sinucis

Moartea lui Boris Berezovski a fost anunţată de ginerele oligarhului şi a fost confirmată de un fost director de editură şi un avocat celebru din Moscova.

23 mart. 2013, 17:23
A murit primul miliardar al Rusiei, Boris Berezovski. Un avocat celebru susţine că s-a sinucis

Unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi, Boris Berezovski, aflat de mai mulţi ani în exil la Londra, s-a sinucis sâmbătă, la vârsta de 67 de ani.

Anunţul a fost făcut pe Facebook, de ginerele său Egor Schuppe, şi a fost preluat de sire-ul russiatoday.com. Acesta nu a dat detalii cu privire la natura morţii. Potrivit lui Schuppe, Berezovski era foarte deprimat în ultima vreme, prefera să stea mai mult în casă şi se îndepăratse de prieteni.

De asemenea, decesul a fost confirmat de Damian Kudriaţev, fostul director al Editurii Kommersant, care a spus că Boris Berezovski a murit în jurul orei 11, la Londra (ora 13.00, la Bucureşti). Pe contul său de Twitter, Kudriaţev a scris că pe nu sunt semne că moartea ar fi fost violentă.

Pe de altă parte, un avocat rus celebru, Aleksandr Dobrovinski, a declarat că Berezovski s-a sinucis. „Tocmai am primit un telefon de la Londra şi mi s-a spus că Boris Berezovski s-a sinucis. Era un om dificil. O fi fost un gest de dispere? Îi era greu să trăiască în sărăcie? Nimeni nu poate găsi vreodată motivele gestului său„, a scris avocatul pe o pagină de socializare. Boris Berezovski a obţinut azil politic în Marea Britanie în 2003, după ce în 2001 a fost pus sub acuzare în Rusia, pentru fraudă, spălare de bani şi tentativă de lovitură de stat. În ciuda demersurilor făcute de Parchetul rus, dar şi de cel din Brazilia, care îl cerceta pentru fraude financiare la un club de fobal, Marea Britanie a refuzat extrădarea sa.

În 1997, pe când încă prospera în Rusia, revista Forbes îl credita pe Boris Berezovski cu o avere de 3 miliarde de dolari. Este unul dintre cei denumiţi „oligarhi”, îmbogăţindu-se în timpul preşedinţiei lui Boris Elţân. Dealtfel Berezovski este considerat a fi fost primul om de afaceri a cărui avere a depăşit un miliard de dolari.