A murit primul model transgender din lume. Povestea traumatizantă a lui April Ashley

A murit primul model transgender din istorie. George Jamieson, pe numele său real, a fost unul dintre primii cetăţeni britanici care a suferit o operaţie de schimbare de sex.

29 dec. 2021, 15:59
A murit primul model transgender din lume. Povestea traumatizantă a lui April Ashley

A murit primul model transgender din lume.

S-a născut pe 29 aprilie 1935, în Liverpool. În 2012 a primit de la Regina Elisabeta Medalia Ordinului Imperiului Britanic, cea mai înaltă distincţie din Marea Britanie, pentru angajamentul său în favoarea drepturilor persoanelor transgender.

După moartea sa, comunitatea transsexuală, dar şi numeroşi artişti i-au adus câte un omagiu.

Spre exemplu, Boy George a scris un mesaj de condoleanţe pe Twitter, în timp ce activistul pentru drepturile Lgbtq+ Peter Tatchell a numit-o „eroină”.

„Un adevărat pionier al comunităţii trans a plecat dintre noi. April Ashley a fost definiţia graţiei şi a umilinţei, în ciuda faptului că a luptat din greu toată viaţa pentru locul ei în societate. O adevărată regină”, a scris actorul Jake Graf.

George Jamieson s-a înrolat în Marina Comercială, din care a fost lăsat la vatră la scurt timp. A povestit în cartea sa de memorii experienţa sa traumatizantă din marină. A fost violat de colegul de camera, iar acest lucru i-a provocat traume uriaşe.

A încercat apoi să se sinucidă, dar nu a reuşit. Apoi s-a mutat la Paris şi a început să cânte într-un club de noapte pentru persoane transgender.

La 25 de ani, după ce a strâns bani, a mers la Casablanca, în Maroc, pentru a se supune unei operaţii de schimbare de sex. Întoarsă la Londra sub numele de April Ashley, cariera ei de model a luat avânt: a început să pozeze şi a fost fotografiată de cele mai mari nume din modă la acea vreme, precum Brian Duffey, Richard Dormer şi Terence Donovan.

A cunoscut succesul absolut după ce a apărut pe coperta revistei Vogue şi a luat un rol principal în filmul Astronauţi. Cariera sa de model a fost întreruptă brusc în 1961, când Sunday People a dezvăluit că era transsexuală, generând un scandal de proporţii.