A murit primul preşedinte al Macedoniei, Kiro Gligorov

Kiro Gligorov, fostul lider al Macedoniei ieşite în 1991 din fosta Iugoslavie, a murit la vârsta de 94 de ani. El a fost arhitectul independenţei ţării, dar şi primul său preşedinte.

RomaniaTV.net
02 ian. 2012, 21:52
A murit primul preşedinte al Macedoniei, Kiro Gligorov

Fostul preşedinte al Macedoniei s-a stins la el acasă, la Skopje, în somn, înconjurat de familie.

Fost lider de rang înalt al Federaţiei comuniste a Iugoslaviei, din care Macedonia făcea parte, Kiro Gligorov şi-a condus ţara spre independenţă în septembrie 1991. El a reuşit să nu-şi implice ţara în conflictul sângeros care a măcinat fosta Iugoslavie, în anii ’90, şi s-a dedicat soluţionării paşnice a diferitelor conflicte ale Macedoniei cu Grecia, Albania şi Bulgaria.

Sub conducerea sa, ţara a devenit membră a ONU, sub numele de Fosta Republică Macedonia, din cauza opoziţiei Atenei faţă de utilizarea numelui Macedonia, purtat şi de o provincie din nordul Greciei. Gligorov, considerat un om fermecător cu o mare integritate, a fost primul preşedinte ales democratic al Macedoniei, pentru două mandate consecutive, între 1991 şi 1999.

În octombrie 1995, la Skopje, a fost vizat de o tentativă de asasinat care l-a lăsat paralizat, dar cu toate acestea şi-a dus mandatul la bun sfârşit.