A murit procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, care i-a urmărit pe liderii catalani

Procurorul General al Spaniei, Jose Manuel Maza, care a ordonat urmărirea liderilor caltalani separatişti, a murit, sâmbătă, în Buenos Aires, a informat Parchetul General.

20 nov. 2017, 19:49
A murit procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, care i-a urmărit pe liderii catalani

Jose Manuel Maza a murit într-un spital din capitala argentiniană, unde se internase, din cauza unei infecţii, a informat un purtător de cuvânt al Parchetului General al Spaniei.

Maza, cel mai înalt reprezentant al Ministerului Public, în vârstă de 66 de ani, participase la o întâlnire a procurorilor ibero-americani.

Şeful Guvernului spaniol, Mariano Rajoy i-a adus un omagiu, exprimându-şi prin Twitter „recunoştinţa şi meritele sale pentru o viaţă întreagă de activitate în slujba statului spaniol”. Ministrul Justiţiei, Rafael Catala l-a salutat pe Catala, despre care a afirmat că a fost „un extraordinar jurist şi servitor al Statului”. 

Citeşte şi Carles Puigdemont şi Oriol Junqueras, pe listele electorale

Maza era în noua funcţie de aproximativ un an. El a fost cel care, după rezultatul refrendumului de autodeterminare din data de 1 octombrie, din Catalonia, a ordonat inculpări pentru rebeliune şi manipulare împotriva membrilor guvernului separatist, între care opt dintre aceştia sunt în prezent în detenţie provizorie. Încă cincim inclusiv preşedintele catalan demis, Carles Puigdemont, au fugit în Bruxelles.

În Spania, Procurorul General este numit de rege, la propunerea Guvernului Spaniei.