A murit profesorul Michael Shafir, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa

Profesorul Michael Shafir, membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului "Elie Wiesel", a murit miercuri, la vârsta de 78 de ani.

09 nov. 2022, 17:24
A murit profesorul Michael Shafir, unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa

Profesorul Michael Shafir, politolog româno-israelian, a încetat din viață. Acesta era considerat unul dintre cei mai mari specialiști în antisemitism și Holocaust din Europa Centrală și de Est.

Anunțul a fost făcut miercuri dimineață de către Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” .

Citiți și: Se dau bani pentru cultură. Memorandumul privind SCHEMA DE AJUTOR DE MINIMIS, aprobat de Guvern

„În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi! Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate Michael Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa.

Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat.

A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial prin „Raportul Final” în anul 2004″, a anunţat Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, într-o postare pe Facebook.

În această dimineață prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi!

Om de o cultură incomensurabilă și cu o…

Posted by Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania Elie Wiesel on Tuesday, 8 November 2022

Michael Shafir s-a născut în 4 ianuarie 1944, în București, într-o familie de origine evreiască. În perioada comunismului a emigrat în Israel, întorcându-se în țara natală în anul 2005.

Era profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a avut dublă cetățenie (română și israeliană).

De asemenea, Michael Shafir a fost și directorul departamentului de ştiri pentru străinatate la rețeaua de radio Kol Israel, dar şi lector în ştiinţe politice la Universitatea Tel Aviv.

Citiți și: Doliu în Biserica Ortodoxă. A murit Arhiepiscopul Hrisostom al II-lea