A murit regizorul francez Alain Resnais

Alain Resnais, apreciatul regizor francez de film, a cărui carieră se întinde pe mai bine de 60 de ani, şi include filmele clasice "Hiroshima Mon Amour" și "Last Year in Marienbad", a murit sâmbătă la vârsta de 91 de ani.

RomaniaTV.net
02 mart. 2014, 15:59
A murit regizorul francez Alain Resnais

Moartea regizorului Alain Resnais, sâmbătă, a doua zi după premiile Cesar și în ajunul premiilor Oscar, a survenit în timp ce acesta se pregătea să lanseze ultimul său film, „Viața lui Riley”, la sfârșitul acestei luni.

Filmul, în care joacă doi dintre actorii săi preferați – soția lui, Sabine Azéma, și André Dussollier – a fost distins cu premiul Ursul de Argint „Alfred Bauer”, atunci când a avut premiera luna trecută la Festivalul de Film de la Berlin.

Ministrul de externe francez, Laurent Fabius, l-a descris pe Resnais ca fiind „un talent foarte mare”, „universal cunoscut”. Alte omagii au fost postate pe pagina sa de Twitter, potrivit the Guardian.

Printre cele mai importante filme ale lui Alain Resnais se numără: „La vie est un roman” (1983), „L’Amour à mort” (1984), „Mélo” (1986), „Smoking/ No smoking” (1993) – premiat cu Ursul de Argint la Berlinală, „Aceleaşi întâmplări cu cântec/ On connaît la chanson” (1997), „Inimi/ Coeurs” (2006), „Ierburi sălbatice/ Les Herbes folles” (2009) şi „Vous n’avez encore rien vu” (2012).

Alain Resnais a primit un premiu pentru întreaga cariera la Festivalul de Film de la Cannes în 2009.