A murit regizorul Liviu Ciulei, primul român câştigător al unui premiu la Cannes

Doliu în lumea artiştilor. Regizorul şi scenaristul Liviu Ciulei a murit la vârsta de 88 de ani, în Germania. Anunţul a fost făcut reprezentanţii Uniunii Teatrale din România.
Romania TV
25 oct. 2011, 09:18
A murit regizorul Liviu Ciulei, primul român câştigător al unui premiu la Cannes

Moartea lui Liviu Ciulei lasă un gol important în lumea culturală românească. „Dorinţa lui Liviu Ciulei a fost să nu facem mare tam-tam din dispariţia lui. Îi suntem recunoscători pentru tot ce a făcut pentru cultura românească”, a declarat actorul Victor Rebengiuc, la RTV.

„Sunt şocat de veste. Nu am prea multe cuvinte. A dispărut o instanţă în materie de teatru şi de film. Liviu Ciulei a fost un om la care toţi ne raportam. Un cuvânt al lui însemna o lege. Liviu Ciulei a însemnat enom pentru teatrul şi filmul românesc. Primul premiu de la Cannes a fost adus în România de Liviu Ciulei. Aceasta a creat mari actori”, a declarat, pentru RTV, Florin Zamfirescu.

Una dintre cele mai complexe, fascinante şi mai profunde personalităţi culturale româneşti, Liviu Ciulei a fost arhitect, regizor de teatru şi film, actor şi scenograf. A fost primul regizor român care a luat un premiu la Cannes, în 1965, pentru regia filmului „Pădurea spânzuraţilor”.

S-a născut pe 7 iulie 1923 în familia unui arhitect. A vrut să fie actor şi regizor, dar la stăruinţele părinţilor a studiat arhitectura. Apoi a urmat teatrul la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti.

A debutat ca actor în 1946, în rolul lui Puck din „Visul unei nopţi de vară”, de W. Shakespeare. Apoi s-a alăturat echipei teatrului municipal Odeon – numit mai târziu teatrul Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957 cu „Omul care aduce ploaia”. În 1961 a devenit celebru pentru punerea în scenă cu totul originală a piesei „Cum vă place” de W. Shakespeare. De altfel Shakespeare a fost unul din autorii preferaţi ale regizorului şi a facut minuni cu punerile sale în scenă. Obişnuia să spună că singura piesă pe care a rata-o a fost Macbeth, pentru că nu a pus-o în scenă.

A fost peste 10 ani director artistic al Teatrului Bulandra. De altfel, acesta a fost construit pentru el, de tatăl său. Inginerul Liviu Ciulei a făcut două teatre pe Bulevardul Magheru : Ritz şi Odeon, actualul Nottara, pentru cei doi copii ai săi Ana şi Liviu Ciulei. Au fost naţionalizate, iar după revoluţie statul român nu a restituit nimic moştenitorilor.

Succesele profesionale n-au reprezentat totdeauna şi victorii în plan personal, artistul fiind, nu o dată, în ţara lui, îngenunchiat de obtuzitatea, schematismul şi agresivitatea unor sistem politic de împrumut. Lupta sa cu cenzura nu s-a văzut pe scenă, dar spectatorii ştiau şi îl iubeau şi mai mult.Vreme de 10 ani i s-a interzis să semneze ca regizor, din cauza originii sale nesănătoase, iar în 1980 a fost  demis de la conducerea teatrului Bulandra. A fost anul în care nu s-a mai întoars în ţară şi a lucrat în Europa, America, Canada, Australia.

A fost director artistic al teatrului Tyrone Guthrie din Minneapolis, iar din 1986 profesor de teatru la Columbia University şi New York University din New Yourk City. S-a întors în ţară după 1989, şi a fost numit Director de onoare al Teatrului Bulandra.

Ca arhitect, în afara scenografiilor majorităţii pieselor regizate de el, Liviu Ciulei a contribuit la reconstrucţia auditoriului Teatrului Bulandra, precum şi a altor teatre.

În 1992, Liviu Ciulei a devenit membru corespondent al Academiei Române. În 1996, UNITER i-a acordat Premiul pentru întreaga sa activitate. În 2004 a fost Preşedintele de Onoare al Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care s-a deschis cu „Pădurea spânzuraţilor”, până la acea dată singurul film românesc premiat la Cannes. În 2006 a devinit membru de onoare al Ordinului Arhitecţilor din România.

Într-un interviu acordat unei televiziuni americane, Ciulei spunea: „Arta are puterea de a cuprinde evenimentele, mentalitatea, gustul şi obiceiurile timpului, iar rolul nostru este de a le include în procesul artistic. Să vorbim generaţiilor viitoare despre ceea ce suntem„. Şi, într-adevar, Liviu Ciulei a vorbit.

Vezi VIDEO cu povestea lui Liviu Ciulei spusă de el însuşi:

Liviu Ciulei a regizat filmele Erupția (1957), Valurile Dunării (1959), Pădurea spânzuraților (1964), O scrisoare pierdută (1977).

El a fost şi scenarist la producţiile Mitrea Cocor (1952), Nepoţii gornistului (1953), Răsare soarele (1954), Pasărea furtunii (1957), Facerea lumii (1971) şi O scrisoare pierdută (1977).

A primit de-a lungul vieţii mai multe distincţii: Ordinul Muncii clasa a II-a (1964), Globul de Cristal, Karlovy Vary (1969) pentru filmul Valurile Dunării, Premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes 1965, pentru filmul Pădurea spânzuraților, Premiul UNITER (1996), Premiul de Excelență UNITER (2001), Premiul de Excelență în cinematografia română (2002), Membru de onoare al Ordinului Arhitecților (2006).

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Ce să pui peste carne când o gătești pe grătar. Așa îți va ieși cea mai suculentă friptură
Capital.ro
TAXĂ triplă pentru mii de șoferi din România. Majorarea se aplică de azi, 1 mai
Playtech.ro
Cine nu mai primeşte alocaţie pentru copii în luna mai 2025. Regula de care puţini părinţi au habar
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Mărturiile tulburătoare ale fiului lui Teo Peter: Ceea ce mi-a rămas în minte așa și m-a marcat…
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
A murit un cunoscut impresar! Un accident stupid la golf i-a adus sfârșitul
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Ultimă oră! Incendiu mare la spital. Pacienții sunt evacuați, a fost activat planul roșu
MediaFlux
Datele românilor, folosite în campanie. Biroul Electoral Român intervine
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici