A murit ultimul membru al echipajului care a aruncat bomba nucleară asupra Hiroshimei

Ultimul membru rămas în viaţă care a făcut parte din echipajul care a lansat bomba atomică asupra oraşului Hiroshima, ofiţerul de navigaţie Theodore 'Dutch' Van Kirk a murit luni la vârsta de 93 de ani în localitatea Stone Mountain (Georgia, SUA), au informat mass-media locale, citate miercuri de EFE.

30 iul. 2014, 10:19
A murit ultimul membru al echipajului care a aruncat bomba nucleară asupra Hiroshimei

Van Kirk era ultimul rămas în viaţă dintre cei 12 membri ai echipajului bombardierului B-29 ‘Enola Gay’, avionul care a lansat, la 6 august 1945, bomba atomică asupra oraşului japonez Hiroshima, provocând moartea a peste 100.000 de persoane.

Van Kirk avea 24 de ani când a participat la această misiune care, potrivit istoricilor, a fost decisivă pentru a forţa capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. 

Cu prilejul comemorării a 50 de ani de la bombardament, Van Kirk a declarat într-un interviu că ‘s-a simţit uşurat’ după lansarea bombei. ‘Deşi ne aflam în aer şi nu ştia nimeni ce se întâmplase, simţeam că războiul s-a sfârşit sau avea să se încheie curând’, a spus el atunci. 

Van Kirk a fost de multe ori auzit comentând la evenimente publice că ‘este foarte greu să vorbeşti despre moralitate şi război în aceeaşi frază’. ‘Când se află în război, o ţară trebuie să facă ceea ce trebuie pentru a învinge cu o pierdere minimă de vieţi omeneşti’, a explicat el.