A murit ultimul supravieţuitor al Holocaustului din Transnistria

A murit Géza Kornis, ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria. „Perioada de acum șaizeci, șaptezeci, optzeci de ani este fundamental deosebită de cea de azi.”

RomaniaTV.net
27 sept. 2019, 19:33
A murit ultimul supravieţuitor al Holocaustului din Transnistria

Timișoreanul Géza Kornis a fost ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria. A trăit 103 ani și s-a stins din viața la Bad Homburg, în Germania, după ce a fost deportat în lagărul morții de la Vapniarka.

Kornis este ultimul supraviețuitor al Holocaustului din Transnistria  sub regimul Antonescian. Deportat în largul morții împreună cu alți 1.200 de evrei. Cu toate acestea a supraviețuit cu mult curaj, iar în anii 1970 a emigrat în Germania, unde a și decedat.

Născut la Timișoara, cu o mamă născută în Praga și mutată de dragul soțului în România. Acesta și-a petrecut majoritatea tinereții în cercul de prieteni al lui Franz Kafka.

Citeşte şi Theodor Paleologu: Mihai Şora a semnat pentru susţinerea candidaturii mele la Preşedinţie. Sper că va şi vota pentru mine

Amintirile acestuia au fost publicate în limba germană sub redacția Prof. Dr. Erhard Roy Wiehn, la editura Universității de la Konstanz, în anul 2004 și, într-o altă versiune, în limba română, în revista online Memoria.ro, în 2009.

Fost coleg de bancă cu Mihai Șora, bănețeanul visa să se întoarcă în România, la Timișoara sa natală și București, orașul în care a trăit până în anii 1970.