A MURIT un cântăreţ legendar: Melodiile cu care i-a cucerit pe români

Legendarul muzician Fats Domino, unul dintre cei mai importanţi artişti rock'n'roll din perioada anilor 1950-1960, a murit la vârsta de 89 de ani, informează BBC.

RomaniaTV.net
25 oct. 2017, 16:04
A MURIT un cântăreţ legendar: Melodiile cu care i-a cucerit pe români

Artistul era cunoscut pentru cântecele „Ain’t That A Shame” şi „Blueberry Hill”. Cântăreţul originar din New Orleans a vândut mai mult de 65 de milioane de discuri, depăşind toţi performerii rock and roll, cu excepţia lui Elvis. 

Single-ul său de debut care s-a vândut într-un milion de exemplare „The Fat Man” este creditat de unii drept primul disc rock and roll. 

Fats Domino a fost unul dintre primii artişti rhythm and blues care şi-a câştigat popularitatea în rândul publicului de culoare albă. 

Muzica lui Domino a influenţat artişti în anii 1960-1970. Elvis Presley l-a prezentat pe Fats Domino în unul dintre concertele sale de la Las Vegas, spunând: „acest gentleman a avut o influenţă uriaşă asupra mea când am început să cânt”. 

Paul McCartney a scris, potrivit unor surse, că melodia „Lady Madonna” a fost creată în stilul lui Domino.  

În 1986, Fats Domino s-a aflat printre primii artişti incluşi în Rock and Roll Hall of Fame.

Muzicianul şi actorul Harry Connick Jr., născut la New Orleans, se află printre cei care i-au adus un omagiu pe Twitter, scriind că „el a ajutat la netezirea drumului cântăreţilor de pian din New Orleans”. 

Antoine „Fats” Domino Jr s-a născut la New Orleans, pe 26 februarie 1928, ca fiu al unui violonist. Părinţii săi erau de origine creolă şi în familie se vorbea franceza creolă. 

Încă de la o vârstă fragedă a fost talentat la muzică şi a învăţat să cânte la pian de la cumnatul său, cântăreţul de jazz, Harrison Verrett. Numele său de scenă i-a fost dat de Bill Diamond, pentur care cânta la pian în baruri când era adolescent. El spunea că tehnica tânărului de a cânta ăi amintea de alţi mari pianişti: Fats Waller şi Fats Pichon. 

Domino a părăsit şcoala la vârsta de 14 ani pentru a lucra cu ziua într-o fabrică de arcuri de pat şi cânta în baruri noaptea. La mijlocul anilor 1940 se alătură formaţiei trompetistului Dave Bartholomew şi cei doi vor scrie primul hit al lui Fats Domino, „The Fat Man”, devenit popular la nivel naţional. 

Actorul Samuel L. Jackson a scris pe Twitter: „I found My Thrill on Blueberry Hill. Odihneşte-te în pace, Fats Domino!”.