A murit un celebru vizionar în domeniul prezentării datelor. A fost una dintre cele mai influenete 100 de personalităţii ale lumii

Hans Rosling, un profesor suedez de sănătate globală şi un cunoscut formator public, a murit la vârsta de 68 de ani din cauza unui cancer, au anunţat reprezentanţii Fundaţiei Gapminder, pe care o prezida.

RomaniaTV.net
08 feb. 2017, 12:18
A murit un celebru vizionar în domeniul prezentării datelor. A fost una dintre cele mai influenete 100 de personalităţii ale lumii

Profesorul Hans Rosling a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în 2016 şi a murit într-o clinică din Uppsala din Suedia. Era renumit pentru prezentările sale live, care foloseau date şi animaţii pentru a explica diverse tendinţe şi dezvoltări globale într-o manieră atrăgătoare şi mai uşor de înţeles de către spectatori. Colegii lui cofondatori ai Fundaţiei Gapminder au spus că vor continua să lupte pentru ”visul lui pentru o vedere globală a lumii bazată pe fapte”.

Potrivit News.ro, Hans Rosling a fost profesor de sănătate globală la prestigiosul Institut Karolinska din Suedia, de unde a decis să plece în 2007 pentru a se dedica fundaţiei Gapminder, ce permite utilizatorilor să îşi creeze propriile vizualizări de date. Profesorul suedez a înfiinţat Fundaţia Gapminder în colaborare cu fiul său, Ola Rosling, şi cu nora sa, Anna Ronlund, în 2005.

Hans Rosling a devenit celebru după un discurs pe care l-a rostit la o conferinţă TED (Technology, Entertainment, Design) din 2006, intitulată ”Cele mai bune statistici pe care nu le-aţi văzut niciodată”, ce a generat milioane de vizualizări pe internet. Folosind grafice animate cu bule, pentru a arăta modul în care ţările în curs de dezvoltare încep să prindă din urmă ţările din Occident, prin prisma indicatorilor de dezvoltare, profesorul suedez a făcut o prezentare în stilul unui comentator sportiv.

Hans Rosling a susţinut o altă prezentare celebră, intitulată ”Don’t Panic: The Truth About Population”, la BBC 2, în 2013, ce a inclus o demonstraţie a modului în care studenţii absolvenţi din Marea Britanie sunt depăşiţi de cimpanzei într-un test de cunoştinţe despre ţările în dezvoltare. Savantului suedez îi plăcea să demonteze miturile despre ”lumea care se schimbă”, inclusiv cele despre frica generată de o suprapopulare masivă a planetei din cauza scăderii mortalităţii infantile. ”Faptele pot să corecteze ignoranţa globală despre realitatea lumii”, despre care profesorul suedez spunea că ”nu a fost niciodată atât de mai puţin proastă ca acum”.

Hans Rosling a fost inclus pe lista celor mai influente 100 de persoane din lume alcătuită în 2012 de revista Time şi a consiliat numeroşi lideri ai unor fundaţii de caritate, manageri ai unor companii din domeniul tehnologiei şi politicieni de marcă, precum fostul vicepreşedinte american Al Gore.

Moartea lui a fost deplânsă pe reţelele de socializare de personalităţi ale lumii, precum Daniel Ek (fondatorul platformei Spotify), fostul prim-ministru suedez Carl Bildt, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi antreprenorul şi filantropul Bill Gates, confondator al companiei Microsoft.