A murit un fotbalist legendar. Poveste demnă de film

Leopoldo Jacinto Luque, autor a 22 de goluri în 45 de selecţii la echipa naţională, a marcat patru goluri la prima Cupă Mondială câştigată de Argentina,

16 feb. 2021, 13:06
A murit un fotbalist legendar. Poveste demnă de film

A murit un fotbalist legendar. Atacantul argentinian Leopoldo Jacinto Luque, autor a mai multor goluri decisive la Cupa Mondială de fotbal din 1978, câştigată pe teren propriu de selecţionata „Albiceleste”, a încetat din viaţă luni, la vârsta de 71 de ani, în urma unei crize cardiace, au anunţat surse medicale, citate de AFP.

Fostul jucător al echipelor River Plate şi Union Santa Fe fusese spitalizat la Mendoza, oraş de la poalele Anzilor din vestul ţării, după ce se infectase cu coronavirus.

A murit un fotbalist legendar. Luque, autor a 22 de goluri în 45 de selecţii la echipa naţională, a marcat patru goluri la această primă Cupă Mondială câştigată de Argentina, alături de Mario Kempes şi Daniel Passarella.

În competiţia organizată sub patronajul juntei militare aflate la putere la acea vreme în Argentina, Luque a adus egalarea în primul meci câştigat cu Ungaria (2-1), a marcat golul victoriei cu Franţa (2-1) şi apoi a înscris o dublă în meciul cu Peru (6-0), care a calificat Argentina în finală.

Fotbalistul Vincent Jackson a murit subit la 38 de ani
Argentina a câştigat finala cu Olanda (3-1 după prelungiri) de pe Stadionul Monumental, al clubului River Plate, pe care Luque a strălucit cu „milionarii”, înscriind 75 de goluri în 176 de meciuri şi cucerind cinci titluri de campion al Argentinei.

După retragerea din activitatea de jucător, el a antrenat mai multe cluburi din provincia Mendoza.

Leopoldo Luque, răpit la un an după câștigarea Campionatului Mondial: „Dacă scoți un sunet, îți zbor creierii cu un glonț”
În plină dictatură militară, a fost răpit într-o seară, după ce jucase pentru River. S-a temut pentru viața sa. „Un tip s-a apropiat de mine în fugă. Avea o legitimație a poliției și pistolul în mână. Mi-a cerut actele, i le-am dat, apoi mi-a spus printre dinți: «Stai liniștit! Dacă scoți un sunet, îți zbor creierii cu un glonț!»”, a povestit el.

„M-au sechestrat, m-au jefuit și doar printr-un miracol nu m-au ucis. La un moment dat, în timp ce mergeam cu pistolul la ceafă, în capul meu suna doar pocnetul împușcăturii. Așteptam să fiu omorât”, a dezvăluit în Clarín în iunie 2020. Poate și datorită numelui său, nu l-au asasinat. 41 de ani, Luque a tăcut. Doar el a știut ce a trăit atunci.

21 de goluria marcat Leopoldo Luque în 43 de meciuri la naționala Argentinei, inclusiv 4 reușite în 5 partide la CM 1978

Leopoldo Luque, dublă pneumonie, stop cardiorespirator
În februarie 2007, a suferit un infarct. A supraviețuit. Încă o dată. Coronavirusul i-a fost însă fatal. Pe 25 decembrie, a avut primele simptome. După patru zile, diagnosticul a fost clar: COVID-19. A fost internat la un spital din Mendoza. Starea lui s-a agravat pe 4 ianuarie, avea dublă pneumonie. De atunci a stat la terapie intensivă. Nu a mai putut fi salvat. Pe 15 februarie, un stop cardiorespirator i-a fost fatal. Avea 71 de ani.