A murit un mare cântăreţ

Vestea morţii artistului a fost dată de Departamentul de Cultură printr-un mesaj publicat pe reţelele sociale.

RomaniaTV.net
02 ian. 2019, 13:01

Compozitorul şi pianistul spaniol Joan Guinjoan, figură cheie a muzicii contemporane, a murit în prima zi a anului 2019, la vârsta de 87 de ani, potrivit News.ro.

Guinjoan este autorul unui catalog de peste 100 de lucrări de muzică de cameră şi simfonică.

Vestea morţii lui Joan Guinjoan a fost dată de Departamentul de Cultură din Catalonia printr-un mesaj publicat pe Twitter.

Născut pe 28 noiembrie 1931, în Riudoms (Tarragona), Guinjoan este considerat de critica de specialitate creator al unor mari forme abstracte şi expresive în muzica simfonică. A primit numeroase distincţii, între care premiul Reina Sofía pentru compoziţie, şi a fost laureat al Premios Nacionales de Música.

A fost recompensat cu Medalia de Aur pentru merite în Arte Frumoase, Crucea Sant Jordi şi a primit tilul de Doctor Honoris Causa din partea Universităţii Rovira i Virgili din Tarragona.

A studiat compoziţia şi orchestraţia la Conservatorul Liceu din Barcelona, cu maestrul Cristóbal Taltavull, şi pianul, la Paris, cu profesorul Gerard Gentil. A învăţat să dirijeze cu Pierre Wissmer.

După ce între anii 1957 – 1960 a fost pianist, susţinând concerte în Spania, Franţa şi Germania, din 1964 s-a dedicat complet compoziţiei.