Un mare sportiv a făcut infarct. Pe 5 aprilie ar fi împlinit 48 de ani

Fostul mare jucător de baschet Costel Moscalu a decedat duminică, 30 martie. Pe 5 aprilie ar fi împlinit 48 de ani.

RomaniaTV.net
30 mart. 2014, 16:43
Un mare sportiv a făcut infarct. Pe 5 aprilie ar fi împlinit 48 de ani

Costel Moscalu a decedat în urma unui stop cardio-respirator survenit înaintea meciului de baschet dintre Politehnica Iaşi şi Rapid Bucureşti, care ar fi trebuit să aibă loc la Sala Polivalentă din Iaşi. Medicii chemaţi să-i acorde primul ajutor au încercat să-l resusciteze timp de aproape 60 de minute.

La intrarea în apartament, i s-a făcut subit rău şi a căzut din picioare. Prietena lui a chemat SMURD, care au încercat să-l resusciteze timp de jumătate de oră, fără a reuşi să-i salveze viaţa. Primul diagnostic a fost o afecţiune de inimă, probabil, infarct miocardic, pe fondul unei afecţiune diabetică de tip I de care Moscalu suferea încă din 1993. Deşi se arăta energic şi cu putere de muncă, Costel a simţit că ceva nu este în regulă şi şi-a făcut un control medical amănunţit, inclusiv oncologic, nedepistându-se afecţiuni grave. „Nimeni nu şi-a închipuit că se poate întâmpla asemenea lucruAm vorbit astăzi dimineaţă cu Costel, culmea, chiar pe tema aducerii unor ambulanţe de la spitalul Arcadia, pentru asistenţa medicală la cele două meciuri. A fost totul OK, mi-a spus că ne întâlnim la sală. Când am auzit că a murit am refuzat multă vreme să cred”, a mărturisit fostul său coleg de echipă, Radu Boişteanu, oficial la CS Politehnica, pentru Ziarul de Iaşi. Radu Boişteanu a mai spus că echipa Rapid a dat dovadă de multă înţelegere, acceptând amânarea celor două meciuri, ei întorcându-se în Capitală în cursul zilei de ieri. „Totul era pregătit pentru meci, au venit şi arbitrii şi observatorii, acum am trimis un fax şi la Federaţie pentru a solicita amânarea jocurilor”, ne-a confirmat şi preşedintele CS Politehnica Iaşi, Leonida Antohi.

Condoleanţe din partea Federaţiei de Baschet

După o luptă îndelungată şi nedreaptă cu diabetul, boală care i-a fost depistată încă de la vârsta de 27 de ani şi care l-a forţat să-şi modifice întreaga viaţă, inima lui Costel Moscalu s-a încăpăţânat să mai bată şi a făcut, astfel, ca sportul românesc să mai piardă o stea din constelaţia performerilor. Peste numai câteva zile ar fi împlinit 48 de ani”, se arată în mesajul FR Baschet.

Fostul căpitan al echipei de baschet Politehnica Iaşi, în prezent antrenor al formaţiei, avea 47 de ani şi urma să-şi serbeze ziua de naştere pe data de 5 aprilie. Moscalu a fost diagnosticat cu diabet la vârsta de 27 de ani, iar boala i s-a agravat în ultima perioadă. Costel Moscalu a făcut parte şi a condus în teren echipa de aur a Iaşiului, care a reuşit cele mai mari performanţe în 1996-1997. Atunci, Politehnica Iaşi a reuşit să se claseze pe locul 3 în campionatul României, succes egalat în anul 2010, atunci când regretatul jucător tocmai începuse să antreneze echipa din capitala Moldovei.

A jucat şi în prima reprezentativă şi a participat la două All Star Game-uri”. Din 2005 a antrenat echipa de baschet a Politehnicii Iaşi, cu care a obţinut o repromovare în Liga Naţională.