A murit unul dintre cei mai savanţi ai omenirii, inventatorul PC-ul. A fost înnobilat de însăşi Regina Elisabeta a II-a

Sir Clive Sinclair, pionier britanic al informaticii și înnobilat cu titlul de Sir de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a murit joi, la vârsta de 81 de ani.

17 sept. 2021, 22:26
A murit unul dintre cei mai savanţi ai omenirii, inventatorul PC-ul. A fost înnobilat de însăşi Regina Elisabeta a II-a

Clive Sinclair este recunoscut la nivel mondial pentru că a inventat primul calculator de buzunar, Sinclair Executive, în 1972. La începutul anilor ’70, el a proiectat o serie de calculatoare concepute pentru a fi suficient de mici și ușoare pentru a se potrivi în buzunar, într-un moment în care majoritatea modelelor existente aveau dimensiuni uriaşe. „A vrut să facă lucrurile mici și ieftine, astfel încât oamenii să le poată accesa”, a spus fiica sa, Belinda, citată de The Guardian.

Primul său computer personal, ZX80, numit după anul în care a apărut, a revoluționat piața, deși era departe de modelele actuale. La 79,95 lire sterline sub formă de kit și 99,95 lire în formă asamblată, era la aproximativ o cincime din prețul altor computere personale de la acea vreme. A vândut 50.000 de unități, în timp ce succesorul său, ZX81, care l-a înlocuit, costa 69,95 lire sterline și a fost vândut în 250.000 de exemplare.

Citeşte şi Doliu în BOR. Părintele David Oprea a murit din cauza COVID. Era șeful de cabinet al Arhiepiscopului Calnic al Sucevei

ZX80 și ZX81 l-au făcut foarte bogat,iar în 2010 Sinclair spunea pentru The Guardian : „În doi sau trei ani, am obținut un profit de 14 milioane de lire sterline anual”.

Datorită descoperirii sale esențiale pentru informatică, Regina Elisabeta a II-a l-a înnobilat pe Clive Sinclair cu titlul de Sir, în 1983.

Deși unele dintre celelalte invenții ale sale au eșuat, inclusiv televizorul de buzunar Sinclair TV80, lansat în 1983, dar și o tricicletă cu baterii din 1985, Sir Clive a avut totuși un succes fulminant și în cele din urmă și-a vândut compania celor de la Amstrad (companie britanică de electronică).

Citeşte şi Marele scriitor Roberto Morales a murit de Covid. Era unul dintre cei mai premiați autori contemporani