A MURIT unul dintre cei mai talentaţi balerini din România. Suferea de o boală extrem de gravă

Bogdan Nicula, unul dintre cel mai talentaţi balerini din România a murit, duminică. Artistul suferea de scleroză laterală amiotrofică, iar în ciuda eforturilor de salvare depuse în ultimele luni de familia, prietenii şi colegii săi, Bogdan Nicula s-a stins din viaţă la doar 35 de ani.

22 iun. 2015, 14:21

Bogdan Nicula a dansat pe marile scene ale lumii. În 2008 a urcat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova. În iulie 2014, realiza coregrafia şi regia spectacolului „Noi Origini”, pentru ca la sfârşitul anului să afle că suferă de o boală extrem de gravă, scleroză laterală amiotrofică (ALS), potrivit tvr.ro. ALS este o boală de tip neurologic care afectează funcţiile vitale. ALS atacă celulele nervoase care controlează mişcarea voluntară, ceea ce, în timp, face ca mişcarea mâinilor, picioarelor şi a muşchilor să fie extrem de dificilă.

Artistul Bogdan Nicula s-a stins din viaţă, duminică, la doar 35 de ani.

În ultimele luni, sute de oameni s-au solidarizat cu familia, prietenii şi colegii artistului şi au participat la numeroase spectacole caritabile organizate pentru strângerea celor 50.000 de euro necesari transplantului cu celule stem.

La 1 mai, Bogdan Nicula ajungea din Germania în Grecia, pentru tratamentul cu celule stem. A fost transportat din Dusseldorf cu un avion medical. „În sfârşit se întâmplă un lucru bun pentru el şi toate spectacolele caritabile care s-au organizat in ţară, toţi oamenii, colegii şi artiştii minunaţi care au donat din iubire şi admiratie pentru el, au ajutat la ceea ce se intampla acum: acest tratament cu celule stem! Va mulţumim pentru ca sunteţi alături de noi in această luptă!„, scria Asociația „Mișcarea pentru Balet și Artele Spectacolului”, pe pagina de Facebook, în urmă cu mai bine de o lună.

Duminică, Opera Naţională Bucureşti a anunţat că îndrăgitul balerin român Bogdan Nicula „a plecat să danseze în ceruri”.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Teatru şi Film „I.L. Caragiale” – secţia Coregrafie, Bogdan Nicula şi-a început cariera internațională în anul 2001 ca solist principal al Ballet Mainz, apoi al Ballet am Rhein din Dusseldorf, Germania (director artistic Martin Schläpfer) şi a participat la realizarea unor producţii pentru televiziune ale companiei din Mainz la Arte, ZDF şi 3sat.

În anul 2008 a dansat pe celebra scenă a Teatrului Balşoi din Moscova în cadrul Galei Premiilor „Prix de Benois” prezentând un solo din baletul „Streichquartett”, în coregrafia lui Martin Schläpfer, care a reuşit performanţa de a obţine Premiul pentru cea mai bună coregrafie a anului.

În luna iulie 2014, cu sprijinul Asociației „Mişcarea pentru Balet şi Artele Spectacolului”, Bogdan Nicula a realizat coregrafia şi regia spectacolului „Noi Origini” desfăşurat la Bucureşti.