A murit Yogi de la Zărnești, al doilea cel mai bătrân urs din lume, la 43 de ani: „Avea mai mereu nevoie de calmante de durere”

Al doilea cel mai în vârstă urs din lume, Yogi, de la Sanctuarul Liberty de la Zărnești, a plecat într-o lume mai bună.

30 ian. 2024, 14:03
A murit Yogi de la Zărnești, al doilea cel mai bătrân urs din lume, la 43 de ani: „Avea mai mereu nevoie de calmante de durere”
A murit Yogi, al doilea cel mai bătrân urs din lume

Yogi era veteranul sanctuarului Liberty de la Zărnești și unul dintre urșii care trăiau de cea mai multă vreme în semi-libertatea oferită de sanctuarul din județul Brașov.

„Salvat după 30 de ani de captivitate la Zoo Sibiu, Yogi ne-a uimit mereu cu pofta lui de viaţă şi curiozitatea de-a cunoaşte fiecare petic de pământ din pădurea Sanctuarului AMP Libearty. Din păcate, la începutul verii trecute, semnele bătrâneţii s-au făcut simţite. A început să meargă greu, să se ridice cu dificultate, aşa că a fost retras într-un ţarc mai mic, unde starea de sănătate i-a putut fi monitorizată cu atenţie. În ultima perioadă avea mai mereu nevoie de calmante de durere”, au transmis reprezentanţii Sanctuarului Libearty.

Citește și: Cum a reușit un urs să facă o tonă de pește dintr-o fermă din Apuseni să dispară. „Ursache și-a făcut provizii”

Luni, 29 ianuarie, dimineața, obosit de cei peste 43 de ani de viață, Yogi a închis ochii pentru ultima oară. A plecat la cer să-i întâlnească pe toți ceilalți prieteni ai lui ci care a împărțit sanctuarul în cei 13 ani cât a fost locatar aici, precum și pe cei cu care și-a petrecut 30 de ani la Grădina Zoologică din Sibiu.

„Yogi a ajuns în sanctuar în Aprilie 2011. Până atunci, şi-a petrecut viaţa după gratiile unei Grădini Zoologice din Sibiu. Cum era deja prea bătrân, alţi urşi mai tineri au fost aduşi la zoo, iar Yogi a ajuns într-o cuşcă mizerabilă şi întunecată, în spatele grădinii, unde nimeni nu îl putea vedea. Când am ajuns acolo, Yogi se resemnase deja cu ideea condamnării la închisoare pe viaţă.

Citește și: Satul Urșici, târâmul secretelor din ținutul dacilor. Cum trăiesc cei 10 oameni rămași în munți

Echipa Sanctuarului s-a bucurat să preia ursul de 30 de ani şi să-i ofere ocazia de a descoperi libertatea pădurii de stejari, cum Yogi nu a avut niciodată ocazia de a cunoaşte un copac, iarba sau cerul albastru. Acum, poate să simtă, să miroasă şi să atingă toate acestea. Trăieşte o viaţă fericită alături de ceilalţi urşi din cel de-al doilea mare ţarc”, spuneau reprezentanţii Asociaţiei Milioane de Prieteni, la momentul aducerii lui Yogi de la Sibiu la Zărneşti.