A patra zi de invazie în Ucraina. Oficial ucrainean: Trupele ruse au capturat oraşul Nova Kakhovka

Este a patra zi de război în Ucraina. A trecut încă o noapte de lupte grele, militarii ruși au provocat noi explozii, iar ucrainenii au continuat să opună rezistență și să se lupte cu toate forțele.

27 feb. 2022, 08:23
A patra zi de invazie în Ucraina. Oficial ucrainean: Trupele ruse au capturat oraşul Nova Kakhovka

Update

. Se poartă discuţii intense între oficialii ruşi şi cei ucraineni. Vladimir Putin e dispus să-şi trimită oamenii la negocieri cu Ucraina şi a ales ca loc de întâlnire Belarus.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a refuzat oferta ruşilor de a purta negocieri în Belarus, susţinând că Minskul a fost complice la invazia rusă. În schimb, Zelenski a spus că e deschis pentru negocieri în alte locaţii. Preşedintele ucrainean a transmis că aceste discuţii ar putea avea loc în Varşovia, Bratislava, Budapesta, Istanbul sau Baku.

Mai multe informaţii referitoare la negocierile dintre Ucraina şi Rusia găsiţi AICI.

Update. Ucrainenii şi ruşii se luptă în continuare. Duminică dimineață luptele se dau pe străzile din Harkiv, iar soldații ucraineni reușesc să opună o rezistență acerbă.

Mai multe clipuri video postate pe reţelele sociale ilustrează mai multe vehicule ale Armatei Ruse care au fost distruse de soldaţii ucraineni.

Update

. Orașul Nova Kakhovka a fost capturat de ruși, relatează presa ucraineană. Trupele ruse ocupă acum Nova Kakhovka. Este un oraș mic, situat strategic pe râul Nipru. Primarul Volodimir Kovalenko ar fi transmis că trupele ruse au pus mâna pe comitetul executiv al orașului și au îndepărtat toate steagurile ucrainene de pe clădiri, potrivit BBC.

Update. Trupele rusești au pătruns în orașul Harkov, de 1,4 milioane de locuitori, aflat la granița cu Rusia, la nord de regiunile separatiste. „A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie ușoară, inclusiv în partea centrală a orașului”, a anunțat președintele Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov.

Un civil a fost ucis în oraşul ucrainean Harkov, după ce tiruri de artilerie au lovit un bloc de apartamente, transmite CNN. De asemenea, conform unui medic de la un spital din Kiev, un băieţel de şase ani a fost ucis şi mai multe persoane au fost rănite.

Serviciile de urgenţă ucrainene au anunţat că o clădire rezidenţială de nouă etaje din Harkov a fost lovită de ”artileria inamică”, sâmbătă noptea, ucigând o femeie.

Conform aceleiaşi surse, clădirea a fost afectată şi aproximativ 80 de oameni au fost salvaţi. Cei mai mulţi se adăposteu în subsolul clădirii.

Update. Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, s-a declarat mândru de armata sa, care a reușit să reziste încă unei nopți dominate de lupte violente. „72 de ore de rezistență! Lumea nu a crezut. Lumea s-a îndoit. Dar noi nu am stat pur și simplu, ci am continuat cu încredere să luptăm cu ocupantul rus! Am arătat lumii – nu vă fie frică de Rusia, fiți puternici și respingeți-o! Sprijinul pentru Ucraina trebuie să fie mai puternic! Siguranța voastră depinde de noi!”.

Update. Ruşii au aruncat cu rachete în oraşul Vasylkiv, aflat la sud-vest de Kiev. Au incendiat un terminal petrolier, potrivit primarului oraşului, Natalia Balasinovici. „Inamicul vrea să distrugă totul în jur”.

Update. Google a anunțat că interzice presei ruse de stat (incluzând RT) să primească bani pentru reclame pe site-urile de Internet, aplicații sau videoclipuri pe YouTube. Google a adăugat ulterior că interzice, de asemenea, instituțiilor media rusești finanțate de stat să folosească publicitatea pentru a genera venituri pe site-urile și aplicațiile pe care le controlează.

În plus, mass-media rusă nu va putea cumpăra reclame prin Google Tools și nici plasa reclame pe serviciile Google, a declarat purtătorul de cuvânt Michael Aciman.

După Facebook şi Google, care au luat măsuri împotriva Rusiei acum şi RT refuză să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, pe aplicaţii sau Youtube.

Citeşte şi Ucrainenii din Nikolaev, pregătiţi de asediu. Civilii au ridicat baricade din beton, cauciucuri, saci de nisip şi au pregătit cocktail-uri Molotov

Obuze rusești au lovit duminică dimineața depozitul cu deșeuri radioactive aparținând filialei din Kiev a Asociației Radon. Conform estimărilor preliminare, nu există niciun pericol pentru populație, scrie presa ucraineană, citând o postare a Inspectoratului de Stat de Reglementare în domeniul Nuclear al Ucrainei. „Lovitura a cazut lângă clădirea care adăpostește depozitul. Clădirea a rămas intactă”, a transmis Serviciul de presă al Serviciului de Urgență.

Citeşte şi Strategia excepţională prin care Ucraina îşi bate joc de ruşi! Scot sau schimbă toate semnele de circulatie de pe străzi! Tancurile ruseşti nu au GPS